Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Stomend

Stomend

Meer info?

De overgang van A tot Z

Lig je net in een innige omstrengeling met je lief, met zin in heel veel meer, krijg je een opvlieger.

En niet zo’n kleintje ook. En terwijl je hoofd en je hart het uit alle macht proberen het te negeren, werkt je lijf helemaal niet mee. Je lijf wil afstand, ruimte, en wel nu!!!

Hitte

De hitte die als een kleine voorbode begon in je hals laat zich op een gegeven moment niet langer negeren en baant zich nu onstuitbaar een klamme, zwetende weg naar beneden, naar boven, naar links en naar rechts en slaat je dan letterlijk aan alle kanten uit. Het beneemt je de adem, en de lust. Mijn god, stomende seks krijgt zo wel een heel nieuwe betekenis!

Libidokiller

Ik heb serieus tot dertig geteld in deze situatie. Mezelf inwendig toegesproken: kom op, een half minuutje volhouden, een half minuutje maar, wat is nou een half minuutje, dan ebt deze regelrechte libidokiller weg en is er weer ruimte voor andere zaken.

Pauze

Maar het werkte eerlijk gezegd beter om het maar gewoon even te melden, een korte pauze in te lassen en er samen hard om te lachen.

Weegschaal

Want ja, ze zijn er dus weer. Na een paar verrukkelijke maanden zonder, moet ik het nu weer met doen. Het terugschroeven van de soja – omdat ik in korte tijd onverklaarbaar veel aankwam slik ik nu nog maar één hooggeconcentreerd sojasupplement per dag in plaats van twee – was goed voor de weegschaal, maar heeft een eind gemaakt aan mijn opvliegervrije periode.

Bewijs

Het positieve hiervan is dat dit natuurlijk wel weer bewijst dat het werkt. Heel veel soja onderdrukt opvliegers helemaal, een beetje minder soja onderdrukt ze een beetje minder.

Accepteren

Toch voelt deze balans wel beter. Ik heb het geaccepteerd: ik ben in de overgang, en af en toe een opvlieger hoort daarbij. Maar het zijn er vooralsnog wel een heel stuk milder en vooral minder dan een paar maanden geleden – als in geen twintig per dag maar drie – en dat maakt het ook wel een stuk makkelijker om het te accepteren.

Gênant

Maar ja, er zijn van die momenten dat je er natuurlijk helemaal niet op zit te wachten. En dat is echt niet alleen tijdens de seks. Opvliegers kunnen voor rete-irritante en behoorlijk gênante situaties zorgen.

Ook heel stom:

 • Een opvlieger als je voor de relaxation na de yogales net met dikke sokken en je vestje aan onder een fleecedekentje bent gekropen;
 • Een opvlieger wanneer de schoonheidsspecialiste je alleen laat met een maskertje op en voor ze de deur dichttrekt als extra service de stoelverwarming ietsje hoger zet;
 • Een opvlieger annex zweetaanval wanneer je net okselfris onder douche vandaan komt en naar de handdoek reikt om je af te drogen;
 • Een opvlieger wanneer je tijdens een avondje uit met je piepjonge collega’s lekker jong mee staat te doen op de dansvloer en het zweet dat van je gezicht drupt je zorgvuldig opgebrachte make-up om zeep helpt;
 • Een opvlieger wanneer je als 40+-moeder op het schoolplein staat tussen al dat jonge spul;
 • Een opvlieger wanneer je net kennismaakt met je nieuwe afdelingshoofd en hem als een blozende bakvis de hand schudt;
 • Een opvlieger wanneer je je skipak aanhebt;
 • Een opvlieger wanneer je net je haar in de lauwwarme olijfolie hebt gezet, je hoofd hebt omwikkeld met aluminiumfolie en een handdoek en het moet nog 45 minuten intrekken;
 • Een opvlieger tijdens het sporten en je bent nog maar net begonnen;
 • Een opvlieger tijdens een belangrijke vergadering. En er kan geen raampje open.
 • Een opvlieger wanneer je net aan je vriendinnen vertelt dat het zo veel beter gaat met die opvliegers.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Stomend

 1. Was laatst bij mijn buren op kraamvisite, heb daar de hele tijd brandend en gutsend gezeten, ook nog met een glaasje bubbels erbij, dat maakte het nog erger. Zegt mijn zoon op een gegeven moment ¨mama je bent verbrand in je nek!¨ ¨Nee lieverd ik heb een hele grote opvlieger¨ Het jonge stel nieuwbakken ouders kon niet anders dan beleefd glimlachen, hahaha.

De overgang??? Neeee!