Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Help, ik word een man

Help, ik word een man

Meer info?

De overgang van A tot Z

Als je even niet oplet, verander je door de overgang langzaam maar zeker in een man.

Echt waar, ik verzin het niet. We krijgen een bierbuik en zwarte haren op onze kin en borst(en). En dat allemaal doordat we steeds minder oestrogeen aanmaken, en te veel testosteron. (Waar heb je als vrouw überhaupt testosteron voor nodig???)

Bier vs wijn

Met rode wijn in plaats van bier voorkom je die bierbuik niet. Wanneer je zwaarder wordt na je veertigste, nestelt dat vet zich namelijk niet meer lekker vrouwelijk op je achterste en op je heupen, maar door dat verhoogde testosterongehalte net als bij mannen rond je middel en op je buik. Verschrikkelijk. Over tien jaar hoeven mijn lief en ik alleen nog maar hetzelfde trainingspak aan te schaffen, en je houdt ons niet meer uit elkaar.

Muffintop XL

Het was me al opgevallen dat sommige vrouwen na hun vijftigste een zwemband ontwikkelen. Ik dacht dat dat kwam door te weinig bewegen en te veel snaaien, en dat ik door dat eerste wel, en dat tweede niet te doen, heel eenvoudig zo’n muffintop XL kon voorkomen.

1% per jaar

Nu blijkt dat het niet zo simpel is. Natuurlijk is het slim om de rosé en de cashewnootjes te laten staan. Maar bij mij gingen echt alle alarmbellen rinkelen, toen ik las dat vrouwen per jaar 1% spiermassa verliezen vanaf hun veertigste. En minder spieren en hetzelfde blijven eten = gegarandeerd aankomen, omdat je minder verbrandt…

Wat doe ik fout?

Aha. Dat verklaart veel. Ik ben de afgelopen drie jaar langzaam maar zeker vier kilo zwaarder geworden, terwijl ik normaal eet en iedere week sport. Ik loop zeker twee keer per week hard, doe aan yoga, tennis nog wel eens met een vriendin in de zomer en pak de fiets wanneer het niet regent. Dus zeg het maar: doe ik iets verkeerd, of is het de overgang? Allebei dus. Ja, de overgang komt eraan en ja, ik doe iets verkeerd. Ik heb namelijk nog nooit rekening gehouden met die hele overgang.

Paniek

In eerste instantie sloeg de paniek wel een beetje toe. Voor je het weet loop ik zelf met zo’n reservewiel onder mijn wijdvallende tuniek. En ik wil geen wijdvallende tuniek, maar een leuk strak zomerjurkje.

Dieet? Nee!

Een streng dieet? Geloof ik niet in. In gezond eten wel. Lijnen werkt op onze leeftijd volgens mij alleen maar averechts. Je krijgt eerst een smal bekkie en een leeg behaatje, en daarna gaat er heel misschien iets van je zadeltassen af. Jojo je de verloren kilo’s er daarna weer aan, dan nestelt dat vet zich door de overgang dus gezellig rond je middel.

Trainen

Nee, de oplossing ligt in mijn eigen lijf. Mijn spieren. Wanneer ik die weer opbouw, verbrand ik meer, en word ik uiteindelijk weer strak en slank. Om een mannelijk postuur te voorkomen, moet ik vooral aan de slag met buik en armen. Waar ik eerlijk gezegd jarenlang weinig naar omgekeken heb, op een blauwe maandag buikspieroefeningen en die paar gezelligheidspotjes tennis na. Ik sta eerlijk gezegd niet te juichen bij het idee de sportschool in te gaan. Ik train liever in de buitenlucht. Maar ja, met hardlopen alleen kom ik er niet meer.

Keus genoeg!

Ik klik de website van de sportschool aan. Keus genoeg. Bodypump, sh’bam, poweryoga, kickboksen, bootcamp, zumba…wat zal ik doen? Hoe blaas ik nieuw leven in mijn arme, verwaarloosde, spieren?

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 reacties op Help, ik word een man

 1. zo herkenbaar,en wat dacht je van de stemmingswisselingen

 2. Dianne van Nes schreef:

  Sarah ik leef met je mee!
  Fijn dat we met gerichte krachttraining de reserveband (hihi) te lijf kunnen gaan!

 3. Janet schreef:

  Betekent dat ook dat je (ik) steeds meer aan spiertraining moet doen? Ik bedoel elk jaar een uurtje per week meer? Of is het een kwestie van spieren opbouwen en dan in stand houden?
  Ik vind buikspieroefenenigen verschrikkelijk, dus er moet wel een hele goede reden zijn om trouw de instructie van de bodyshape-juf te volgen.

 4. riet beijer schreef:

  Tja, had ik dat nou maar eerder geweten!!!
  Schade proberen te beperken dan maar?

 5. Renee van Zandvoort schreef:

  O heerlijk, ik ben niet de enige.
  deze blog motiveert me om buik en armen-plan op te zetten.
  Ik ga er voor, er is hoop voor mij!

De overgang??? Neeee!