Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Massahysterie

Massahysterie

Meer info?

De overgang van A tot Z

Ik ben in veel opzichten een doorzetter, maar onder die wekelijkse krachttraining probeer ik nog weleens uit te komen.

Er is altijd wel een boodschapje-klusje-telefoontje dat precies op donderdagmiddag vier uur moet gebeuren – inderdaad mijn vaste trainingstijd.

Freak

Ik vind het te zwaar, te saai en de resultaten laten te lang naar mijn zin op zich wachten. Dat ik dit lijf toch (vrijwel) wekelijks de deur uit, en de sportschool in duw heeft meer te maken met vertrouwen dan met zin. Ik vertrouw erop dat dit geploeter op den duur vruchten afwerpt en dus maak ik zin. Mijn personal trainer is gelukkig niet zo’n overenthousiaste fitness freak. ‘Darling, het is alleen maar leuk om hier weg te gaan, niet om hier te komen,’ grapt ze vaak.

Watermeloenronde billen

Maar toen ik laatst op zoek naar inspiratie googelde op ‘krachttraining’ en ‘bodybuilding’ en ‘vrouw’ ging de ik-stop-mail er toch bijna uit. Mijn god, zijn dat vrouwen? Ik ben nog niet eens zo in shock van de enorme spierbundels en de Schwarzenegger-achtige poses waarop die het meest tot hun recht komen. Ik kan namelijk best bewondering opbrengen voor hun gladde watermeloenronde billen en cellulitis-vrije dijen.

Ladyboys

Nee, het zijn die vierkante mannelijke hoofden, compleet met wijkende haargrens, boven de treurige boezems zonder enige vrouwelijke zachtheid die me regelrecht naar de verzendknop dwingen. Ik zie vrouwen die heel hard op weg zijn kerels te worden. Ladyboys, maar dan omgekeerd.

Testosteron

Nu dreig je tijdens de overgang onder de versterkte invloed van testosteron ook al met een bierbuik en zwarte haren op je kin opgescheept te worden (zie: Help ik word een man). Maakt krachttraining het dan niet nog lastiger om een beetje vrouw te blijven?

Margarita’s en melkchocola

Mijn trainster helpt me resoluut uit de droom. Er is een groot verschil tussen krachttraining en bodybuilding, en voor je je zachte menopauzale lijf in zo’n staalharde pezigheid hebt getransformeerd, moet er heel veel gebeuren. En dat gebeurt dus echt niet met een of twee keer per week trainen, in geen tien jaar. En al helemaal niet wanneer er in je dieet ruimte blijft voor Margarita’s en melkchocola.

Laf excuus

Nee, we moeten hoognodig af van dat laffe excuus dat we niet aan krachttraining doen omdat we bang zijn te gespierd te worden. De waarheid is dat we met de jaren alleen maar slapper en vormelozer worden wanneer we niets doen. Maar los daarvan zijn er vijf hele goede redenen waarom krachttraining voor vrouwen in de overgang eigenlijk gewoon een must is.

Vetverbranding

Allereerst kun je met een wekelijkse stevige work out de afbraak van spiermassa, die vanaf je veertigste meedogenloos inzet – 1% per jaar weet je nog wel – voor een belangrijk deel terugdraaien. Daarnaast zet krachttraining je vetverbranding, die tijdens de overgang een tandje lager draait, weer in een hogere versnelling, waardoor je ofwel afvalt, of meer kunt eten zonder aan te komen.

Hormoontherapie

Overigens heeft hormoontherapie ook een gunstig effect op je figuur, maar het blijkt dat krachttraining zelfs meer voor je doet, en dat zonder dat je je druk hoeft te maken over de eventuele bijwerkingen.

Strak en slank

Maar er is meer. Krachttraining zorgt ook nog eens voor sterke botten, je slaapt beter en je krijgt meer energie. Vijf punten van het lijstje overgangsklachten die je misschien op deze manier kunt schrappen. Nee, er zijn geen garanties. Maar als ik dan toch last krijg, dan lijd ik liever strak en slank.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sorry, comments are closed for this post.

De overgang??? Neeee!