Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Nog eentje dan…

Nog eentje dan…

Meer info?

De overgang van A tot Z

Afgelopen weekend hebben we weer eens ouderwets doorgehaald met vrienden.

We hebben uitgebreid gegeten en gedronken. Gelachen, gedanst, gezongen. Echt een topavond.

Hazes

Zo’n avond waar je energie van krijgt. Zo’n avond waarop je pubers vragen of het wat zachter kan wanneer ze thuiskomen van het stappen. Zo’n avond waarop je je weer achttien voelt wanneer je ongegeneerd vals Zij gelooft in mij van André Hazes staat mee te blèren.

Late uurtjes

En op zondagochtend, toen ik mijn ogen niet meer open kreeg, realiseerde ik me dat ik dat dus echt niet meer ben, achttien. De late uurtjes, de drank: ik trek het niet meer.

Kater

Het lijkt wel of mijn katers erger worden, terwijl ik minder drink dan vroeger. Oké, natuurlijk heb ik te veel gedronken. Ik heb me in één avond door mijn weekquotum heen gewerkt.

Zes glazen

Maar ik dronk als dertiger ook wel eens zes glazen op een avond, en dan werd ik picobello wakker. Soms een beetje brak, maar niets dat niet met een kop koffie en een gebakken eitje kon worden opgelost.

Overgang

Mannen op leeftijd kunnen vrolijk doordrinken, maar bij ons hakt, met dank aan de overgang, de drank er meedogenloos in. Zo oneerlijk. Het vochtgehalte in ons ouder wordende lijf wordt lager en lager, waardoor we alcohol minder verdunnen. En die alcohol onttrekt zelf ook nog eens vocht, wat zorgt voor knallende koppijn en de rimpels van een doorleefde 60-plusser the morning after.

Opvliegers

Bovendien kan rode wijn opvliegers veroorzaken, waardoor je toch al gemangelde lijf het nog zwaarder te verduren krijgt. Minder drinken dus, er zit niets anders op. Voorlopig dan, want na de menopauze, wanneer je hormonaal uitgeschommeld bent, schijn je als vrouw weer beter tegen drank te kunnen.

Anti-kater-middel

Wat gelukkig onveranderd een succes is, is mijn anti-kater-middel. Niets werkt voor mij zo goed als een uurtje hardlopen om het brakke lijf weer een beetje leven in te blazen. Vandaag is het in deze toestand trouwens meer hobbelen dan hardlopen hoor, maar wat telt is dat het werkt.

Afstand

Snelheid is sowieso niet meer mijn ding – ja ook dat komt helaas met de jaren – maar afstand maken, dat gaat steeds beter. Voor 10, 12 kilometer strik op een goede dag fluitend mijn schoenen en ik train voor meer.

Gekkenwerk

Want stiekem droom ik ervan om een keer de halve marathon te lopen. Niet de hele, nee. Sorry, maar dat vind ik echt gekkenwerk, en met een baan, een gezin met twee kinderen, een toch al overvolle agenda, een druk sociaal leven en een huishouden weet ik echt niet waar ik de tijd vandaan moet halen om daarvoor te trainen.

Gerechtigheid

Eigenlijk is dat best jammer. Want mannen kunnen dan wel beter tegen drank, maar wist je dat wij vrouwen beter uitgerust zijn voor het lopen van lange afstanden? We wegen in de regel minder, waardoor onze gewrichten minder belast worden, en dankzij ons hogere vetpercentage houden we hardlopen langer en beter vol. Eindelijk gerechtigheid.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Plaats een reactie

De overgang??? Neeee!