Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Overgave

Overgave

Meer info?

De overgang van A tot Z

Het leven loopt niet altijd zoals we dat voor ogen hadden. Daar kun je je tegen verzetten, maar het is de kunst om je verzet juist los te laten en het leven te omarmen zoals het komt.

Confronterend

Ik zou willen dat ik ‘m zelf had bedacht, maar helaas. Deze wijze woorden staan op de boekenlegger die ik al jaren voor mijn agenda gebruik. Soms is de tekst bemoedigend. Meestal is het gewoon wat het is: een boekenlegger. Maar af en toe is het behoorlijk confronterend. Een waarheid als een koe. Zoals nu.

Verzet

Want ik heb mijn verzet los moeten laten en me over moeten geven. Snerpende pijn in mijn onderrug, zeurende pijn in mijn heup. En dus ben ik gestopt met hardlopen. Ik moest wel. Ik kon nog nauwelijks normaal lopen.

Voor de gek

Het is mijn eigen schuld dat het zover is gekomen. Ik heb mezelf gewoon over de kop gelopen. Ik wilde zo graag blijven hardlopen dat ik de signalen heel lang heb genegeerd. Het zou wel overgaan. En bovendien: actief herstellen is toch het nieuwe rust houden? Ja ja…

Bewijzen

Wat dacht ik te bewijzen? Toch niet dat ik dit najaar afgetraind aan de start van een tien Engelse mijl of zelfs halve marathon zou kunnen verschijnen? Dat ik vervolgens rank en sterk naar een persoonlijk record zou zoeven, fit en in vorm ondanks de overgang? Ja, dat dacht ik dus wel.

Rust

Maar deze kilometervreter doet even helemaal niks meer. Het gekke is dat ik er lang niet zo van baal als ik had verwacht. Het moment dat ik besloot naar mijn lichaam te luisteren in plaats van naar dat nasty stemmetje in mijn hoofd, dat me aanspoorde meer te lopen, meer te sporten, minder te eten, minder te drinken en vooral niet op te geven, kwam er een enorme rust over me heen. Ik hoef helemaal niets te bewijzen.

Overdrijven

Maar overgave is niet hetzelfde als opgeven. En het rustig aan doen is ook zeker niet synoniem voor de boel de boel laten. Ik heb de afgelopen jaren enorm veel bereikt. Ik ben gevarieerder gaan sporten, gezonder gaan eten, weet alles – nou ja bijna alles – van de overgang. Ik moet het alleen niet zo overdrijven. En dat ik het voor nu even los kan laten, komt vooral doordat ik eigenlijk helemaal niet meer bang ben voor die hele overgang.

Yoga

Ook dit gaat wel weer over, en het kan erger. Ik ben gezond, en ik kan nog steeds lekker het bos in, alleen maak ik nu lange wandelingen. Ik ga wat vaker naar yoga, wat op dit moment veel beter is voor mijn lijf.

Overgang

Drie jaar geleden was ik regelrecht in paniek toen ik me realiseerde dat ik, haast zonder dat ik het in de gaten had gehad, midden in de overgang was beland. Ik zat helemaal niet te wachten op al die veranderingen! Maar eigenlijk is er helemaal niks veranderd. Niets, behalve dan mijn beeld van de overgang.

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 reacties op Overgave

 1. Je hebt helemaal gelijk, lekker laten allemaal… 😉

  Ben benieuwd naar wat er hier op dit blog gaat gebeuren. Ik heb zelf ook een blog over de (mijn) overgang en volg er maar twee, waarvan Sarah Magazine er eentje is. Veel te weinig blogs in blogland over de overgang vind ik, dus hopelijk stopt deze niet…

 2. jeannette schreef:

  Uit mijn hart gegrepen! Ik ben net ook even met lijnen gestopt: wat een gezeur. Ik koop gewoon af en toe wat afkledende (hellup wat een woord) kleding. Tja en ik heb per slot van rekening 2 kinderen gekregen: ik was tonnetjerond en dat komt echt nooit meer goed. Wat wel goed is gelukt: die strakke kids!! Als manlief zeurt over mn zwembandje dan roep ik mijn zusje na: “Ja, jij trekt volle zalen!” Ga vooral door met je blogs: ze zijn leuk en zeer geestig geschreven.

 3. Angela schreef:

  Beter! Probeer yoga of nog lekkerder voor de stijve gewrichten” hotflowyoga.
  Knap je wel van op. Dank voor de leuke blogs

Plaats een reactie

De overgang??? Neeee!