Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Rot op met je calorieën

Rot op met je calorieën

Meer info?

De overgang van A tot Z

Soms zijn je lijf en je hoofd het unaniem eens. Lijnen? Nu even niet!

Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd. En aan mijn lijf. Opvliegers houden me nog steeds uit mijn slaap en dat begint zijn weerslag te krijgen. Want als ik niet slaap, functioneer ik niet.

Uitgerust

Af en toe word ik ’s ochtends uitgerust wakker na zeven volledige uren diepe slaap. En echt, we zijn weer net zo blij als toen zestien jaar geleden onze jongste een nachtvoeding oversloeg. Hoera, mama heeft een nachtje doorgeslapen.

Down

Ik slik braaf mijn isoflavonen en overdag gaat het absoluut beter. Maar de meeste nachten zijn gewoon nog steeds pet. Ik lig uren wakker, badend in het zweet, piekerend over hoe nu verder. Het maakt me behoorlijk down.

Kilometervreter

En ik weet maar twee dingen om me een beetje beter te voelen. Allereerst ben ik meer gaan bewegen, want bewegen is volgens alle knappe koppen de beste manier om overgangsklachten tegen te gaan. Als een ware kilometervreter heb ik de afgelopen weken de misère uit mijn lijf gelopen. Ik heb het niet alleen nodig om ruimte te maken in mijn hoofd, mijn chaotische gedachten op een rijtje te krijgen, maar vooral om endorfine aan te maken.

Oestrogeen

Tijdens het hardlopen maakt je lijf dat gelukshormoontje aan. Daar zorgt je eigen lichaam normaal gesproken ook zelf voor, maar ja, voor de aanmaak heeft het oestrogeen nodig. En laat je daar tijdens de overgang nou net een tekort aan hebben.

Minder ellendig

Een endorfineshot voorkomt dan misschien geen opvliegers, maar je voelt je in ieder geval minder ellendig. Bovendien blijken vrouwen die regelmatig flink bewegen minder en minder heftige opvliegers te hebben dan bankplakkers.

Moe

Nu hou ik gelukkig van sporten, maar soms ben ik zo moe dat ik mijn ene poot bijna niet voor mijn andere kan zetten. Toch duw ik mezelf een paar keer per week naar buiten. Ik weet namelijk dat ik me er uiteindelijk beter door ga voelen.

Sprintje

Soms wandel ik alleen maar. En wanneer ik dan zo’n groepje hippe jonge bootcampmoeders passeer, trek ik even pittig een sprintje, zodat ik er niet uitzie als een uitgebluste menopauzale net-vijftiger met opvliegers. Wat ik wel ben natuurlijk, maar dat hoeven zij niet te weten.

Dit gaat over

Na zo’n uurtje in de bos of door de wijk kom ik met redelijk opgeruimd humeur en meer zelfvertrouwen thuis: het komt allemaal wel goed, ik ga het redden, dit gaat over.

Chocola

En dan trakteer ik mezelf op een lekkere kop gemberthee met een dikke reep chocola, want van chocolade word ik ook gelukkig.

Noodgeval

Een hele reep ja, niet één zo’n klein lullig stukje. En nee, dat is natuurlijk niet goed voor de lijn, want dat zijn heel veel calorieën. Maar alsjeblief, rot op met je calorieën. Dit is een noodgeval, en het helpt me de dag door. Nu de nachten nog.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 reacties op Rot op met je calorieën

 1. Conny schreef:

  Dat hardlopen de overgangsklachten verminderd, is zeker waar. Ik loop al jaren 2x per week hard en ik ben ervan overtuigd dat door het hardlopen heel veel (ouderdoms)klachten kunnen worden uitgesteld dan wel voorkomen. Als middel bij de overgang gebruik ik een natuurproduct wat ik in België koop en louter bestaat uit hop en soya. De naam van het middel weet ik zo even niet – kan het ook niet vinden op internet – maar als ik er aan denk zal ik dat nog eens posten. Ik heb sinds ik het gebruik geen opvliegers meer. Geen enkele! Daarnaast om wat lekkerder te slapen gebruik ik passiebloem, ook in België gekocht en veel effectiever dan Passiflora Extra Forte van Vogel. I’ll let you know!

  • Conny schreef:

   De passiflore/passiebloem capsules zijn van Purasana en de menopauze tabletten van BuurManns en heten Meno Support Forte. Wellicht dat ze jou net zoveel verlichting brengen als bij mij.
   Fijne dag! Groet, Conny

Plaats een reactie

De overgang??? Neeee!