Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Deze recepten horen bij Sarahs Weekmenu: zo blijf je fit & in vorm tijden de overgang!
Tortilla’s met gebakken bonen en kaas met tomatensalsa (recept van Marilyn Glenville) Voor de salsa: mix 3 in blokjes gesneden trostomaten, een halve gehakte rode ui, een teentje knoflook, een halve rode paprika in kleine blokjes en een gehakte rode peper met het sap van 1 limoen, een handje gehakte koriander en zeezout en peper naar smaak. Zet tot gebruik in de koelkast.
Voor de tortilla’s: laat een blikje rode kidneybonen uitlekken en bak deze met wat peper en zout in een koekenpan in olijfolie. Voeg als ze erg droog zijn wat misobouillon toe. Zodra de bonen zacht zijn plet je ze tot het een platte koek is geworden. Daarna draai hem om en bak je de andere kant. Draai het vuur uit, verdeel een twee fijngehakte bosuitjes en 50 gram belegen kaas over de bonenkoek en dek de pan af met een deksel.
Verwarm twee grote volkoren tortilla’s in de magnetron. Serveer de warme tortilla’s met de gebakken bonen met gesmolten kaas, ijsbergsla en de tomatensalsa. In plaats van kaas kun je ook voor een paar plakjes avocado kiezen.
Kokos-amandel energiereep (recept uit het Runner’s World Kookboek) Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Mix in een grote beslagkom 150 gram havermout, 75 gram geraspte kokos, 100 gram ongeroosterde amandelen, 60 gram ongeroosterde cashewnoten, 60 gram sesamzaad, 70 gram ongeroosterde zonnebloempitten en 75 gram dadel s. Verwarm 350 gram tahin of pindakaas met 250 ml honing 1 minuut in de magnetron. Doe er 1 theelepel vanille-extract door. Meng de natte en droge mix en giet op de bakplaat. Kneed in een vorm van ongeveer 15 x 20 cm en 1,5 cm dik. Bak 20 minuten en snijd de koek als hij is afgekoeld in 20 repen. Je kunt ze in een afgesloten trommel goed bewaren. Deze reep doet het ook goed als snelle lunch uit het handje, zeker in combinatie met een appel en een glas sojamelk.
Geroosterde grapefruit met honingsojayoghurt (recept uit het Runner’s World Kookboek) Pel 1 rode grapfruit en verdeel in partjes. Leg de partjes op een bakplaat met bakpapier en strooi er 2 theelepels (palm)suiker over. Laat de partjes onder de grillstand in 3 minuten karameliseren. Roer 2 eetlepels honing door 250 ml sojayoghurt. Verdeel de grapefruit over 2 kommetjes en schenk de honingsojayoghurt erover.
Volkorenpasta met salie (recept van Marilyn Glenville) Kook voor 2 personen 250 gram volkorenpasta. Verhit intussen 1 eetlepel olijfolie en 10 gram biologische roomboter in een grote koekenpan en bak hierin de helft van een handjevol verse salieblaadjes knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe 30 gram pijnboompitjes in de pan en bak ze goudbruin. Hak de andere helft van de salie fijn en voeg toe. Giet de pasta af, doe terug in de pan en voeg het saliemengsel en 30 gram parmezaanse kaas, peper en zout naar smaak toe. Voorzichtig omschudden, garneren met de gebakken salieblaadjes en nog wat extra parmezaanse kaas.
Havermoutpannenkoeken (recept van dehuismuts.com Maak een basisbeslag van 200 gram havermout, 400 ml. sojamelk, 2 eieren en 1 theelepel kaneel. Bak hiervan in kokosolie 6 kleine pannenkoeken. Voeg eventueel eerst plakjes banaan, appel en/of rozijnen toe aan het beslag. Garneren met blauwe bessen, aardbeien of suikervrije Maple Syrup.
Gadogado met tempeh (recept van Marilyn Glenville) Bak 100 gram tempeh in blokjes rondom bruin in wat olijfolie. Maak een salade van 3 wortels in lucifers gesneden, 100 gram taugé, 100 gram sperziebonen (kort geblancheerd als je dat lekkerder vindt), 100 gram bloemkoolroosjes en een halve Chinese kool in reepjes. Mengen met de tempeh. Schenk hier een paar lepels warme pindasaus over en garneer het gerecht met schijfjes komkommer, twee gehalveerde hardgekookte eitjes, 2 kleine gekookte aardappels in blokjes, een handvol waterkers, een klein handje kroepoek en wat knapperig gebakken uiringen.
Tabouleh-salade van bloemkool Doe per persoon ongeveer 200 gram bloemkool in de keukenmachine. Laat een paar seconden draaien tot het grove korrels zijn. (Deze kun je ook even kort koken als alternatief voor rijst!). Voeg blokjes tomaat, komkommer, plakjes bleekselderij, doperwtjes, wat feta, fijngehakte munt, bosui, wat vers limoensap en eventueel een scheut olijfolie toe en peper en zout naar smaak.
Pizza van havermout Meng voor 2 personen 10 eetlepels havermout, 4 eieren, een theelepel oregano en een theelepel keltisch zout tot een beslag. Verhit een theelepel kokosolie in een grote koekenpan. Giet het beslag erin, na paar minuten omkeren en bakken tot een dikke, luchtige bodem. Verwarm de oven voor (180 graden) Leg de bodem op een vel bakpapier op een bakplaat, bestrijk met rode pesto of tomatensaus en bedek met topping naar keuze: zalm en tonijn met zwarte olijven en rode ui bijvoorbeeld, of parmaham en artisjokken, en wat mozzarella. Afbakken tot de kaas is gesmolten. Flinke hand rucola erover en meteen serveren.
Tomatensoep Snijd anderhalve kilo tros- of vleestomaten in vieren, doe met 800 ml water in een soeppan, voeg een middelgrote grof gehakte ui, een half bosje selderij, een theelepel gedroogde oregano, peper uit de molen en twee runderbouillonblokjes toe. Laat een halfuurtje op een laag pitje pruttelen. Met de staafmixer tot een gladde soep pureren. Voeg daarna naar smaak zout, peper, champignons, zelfgemaakte soepballetjes, gehakte peterselie, sambal of kookroom toe.
Zalm op zijn Japans Leg per persoon een stukje zalmfilet van 150 gram op een vel aluminiumfolie (A4). Bestrooi royaal met gehakte koriander, gehakte rode peper en een flinke theelepel geraspte gember. Vouw de randen omhoog en giet er een flinke plens Japanse Kikomansaus overheen. Niet te zuinig, vis moet zwemmen. 20 minuten in de oven (200 graden) en serveren in de folie.
Clafoutis van kerse(recept van Marilyn Glenville) Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakvorm met 25 gram roomboter in de oven om de boter te laten smelten. Meng in een grote kom 100 gram bloem, 3 theelepels versgemalen zeezout, 300 ml sojamelk, 4 eieren, 3 eetlepels honing en 100 ml kirsch tot een glad beslag. Neem de kom uit de oven, laat de boter de hele vorm rondgaan en giet het beslag erin. Verdeel 450 gram ontpitte, rijpe, zwarte kersen over het beslag. Laat de clafoutis 35-40 minuten bakken tot hij goed gerezen en mooi lichtbruin is. Goed voor 6 porties.
(Alle recepten zijn voor 2 personen, tenzij anders vermeld.)