Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Airmiles

Airmiles

Meer info?

De overgang van A tot Z

Mijn moeder zegt weleens dat als ze Airmiles had gekregen bij iedere opvlieger, ze tijdens de overgang ieder jaar gratis een wereldreis had kunnen boeken.

Dat dacht ik vannacht ook. Ik heb tot 2 uur wakker gelegen en ook daarna nauwelijks geslapen omdat ik last had van opvliegers. Oké, en van een opgeblazen volgegeten buik (friet met mayo en een kroket) en een paar glazen rode wijn.

Balans

Aan twee van de drie kan ik meteen wat doen. Ik had al spijt van de vette hap, die lag behoorlijk zwaar op de maag. Ik heb vanochtend een extra groot sap van appel, wortel en gember gemaakt om de balans een beetje te herstellen.

Opvliegers

En rode wijn moet ik ook eigenlijk niet meer doen, zeker niet doordeweeks. Meer dan één glas per dag is al slecht voor de lijn, vooral omdat je daarna ondanks je goede voornemens toch friet gaat halen. Bovendien triggert wijn opvliegers. En van die opvliegers wil ik heel, heel, heel graag af.

Hitte

Overdag zijn ze prima te doen. Ik merk ook dat het absoluut beter gaat nu ik sinds vier weken weer consequent soja op het menu zet en twee isoflavonen per dag slik. Ik turf ze in mijn agenda om ze zien of het verschil maakt en dat doet het. Het waren er eerst twaalf, het zijn er nu drie of vier. Ze duren nauwelijks een minuut, dus die paar minuten per dag dat de hitte me uitslaat kan ik mijn lijf vergeven.

Uit het lood

Maar het zijn de nachten die me volledig uit het lood slaan. ‘s Nachts voel ik me haast koortsig. Het zweet druipt van mijn lijf en ik heb het afwisselend loeiheet en klappertandend koud. Want het dekbed is veel te warm tijdens een opvlieger, en daarna is het toch gewoon al weer aardig fris daarbuiten, dus schuif ik bibberend terug onder de dekens. Waarna het hele gedoe weer opnieuw begint.

Wallen

Na zo’n doorweekte, doorwaakte nacht word ik ’s ochtends gebroken wakker. Het duurt nu al weken en als dit zo doorgaat, kan ik binnenkort niet meer over de wallen heen kijken.

Hippe vijftiger

Ik heb dit echt niet zien aankomen. Opvliegers associeerde ik eerlijk gezegd altijd met wat gezette, zwetende, oudere dames die te pas en te onpas met de flappen van hun blouse wapperen. Dat ik, sportieve, redelijk slanke, op zijn tijd zelfs hippe vijftiger moet buigen voor deze hormonale storm, vind ik best schokkend.

Zes weken volhouden

Hoe nu verder? Voorlopig hou ik mijn regime vol. Ik weet dat het minimaal zes weken duurt voor de soja en de isoflavonen echt werken. Ik rekende me eerlijk gezegd al rijk bij dat minimaal, maar ik realiseer me nu dat ik misschien zelfs wat langer geduld moet hebben. Ik heb wel een paar beslissingen genomen.

Lunch

Allereerst maak ik een afspraak bij een overgangsconsulente. Ik wil toch meer weten over hormoontherapie en accupunctuur. Daarnaast laat ik de rode wijn voorlopig staan. Ik stap over op wit. En een patatje met eet ik voortaan alleen nog maar als lunch.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Airmiles

  1. Nita schreef:

    Ik heb een hele goede tip, ben ook jaren aan het tobben geweest, mijn huisarts kwam niet verder als Famosan, wat ik allang geprobeerd had en niet hielp.
    Wilde absoluut geen hormonen slikken, veel te slecht.
    Zelf op zoek en veel googlen, slik nu Remifemin, die koop ik in Duitsland, wij wonen dicht bij de grens, is homeopatisch, alleen verkrijgbaar bij de apotheek, pakje kost geloof ik 24 euro voor 2 maand, maar het belangrijkste: HET HELPT ECHT

Plaats een reactie

De overgang??? Neeee!