Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Happy met wijn en een visje

Happy met wijn en een visje

Meer info?

De overgang van A tot Z

Dol op de Italiaanse, Franse, Griekse en Spaanse keuken?

Mooi, houden zo! De mediterrane keuken is niet alleen heel goed voor je, het blijkt dat je er ook nog eens gelukkig van wordt. En laat het nou ook nog eens heilzaam zijn bij overgangsklachten.

Gezonde oudjes

Van een mediterraan voedingspatroon – denk tomaten, aubergines, linzen, knoflook, vis, rode wijn, volkorenpasta, koffie, pure chocolade en olijfolie – was al langer bekend dat je er gezond mee oud kunt worden.

Puur en eerlijk

Ik ben dol op deze eenvoudige, pure keuken: verse, eerlijke producten zonder toevoegingen, bereid in olijfolie en weggespoeld met twee glazen wijn, waarvan de aanhangers ondanks tegengeluiden blijven beweren dat dit goed is voor hart en bloedvaten.

Fitter

En gezien het overtuigende bewijs dat ouderen rond de Middellandse Zee op latere leeftijd veelal een stuk fitter zijn dan hun Noord-Europese leeftijdgenoten, hebben ze daarin vast gelijk.

Gelukkig

Maar gezond is dus niet meer het enige wetenschappelijke argument. Want nu blijkt ook nog eens dat je van wijn, koffie, olijfolie en een visje gelukkig wordt.

Chips

Onderzoekers vergeleken twee verschillende manieren van eten. Ze ontdekten dat een voedingspatroon met veel rood vlees, witte pasta, brood en chips samenhing met een 29 tot 41% hogere kans op depressie. Vrouwen die veel koffie, wijn, vis en olijfolie consumeerden, hadden juist minder last van negatieve stemmingen.

Spiegelbeeld

Dat schijnt overigens niets te maken te hebben met het feit dat je minder blij bent met je spiegelbeeld wanneer je maandenlang losgaat op chips en pasta carbonara.

Moe en depressief

Er blijkt echt een verband te zijn tussen snelle koolhydraten en depressie. Snelle koolhydraten zijn eigenlijk gewoon suiker. Ze worden snel in je bloed opgenomen en geven je dan een lekker gevoel. Maar dat effect duurt maar even. Je bloedsuikerspiegel stijgt pijlsnel, waarna je lichaam alles op alles zet om die te laten dalen. Die snelle daling maakt je moe en depressief. Waardoor je weer op zoek gaat naar meer snaaibaars, je je nog ellendiger voelt, meer suiker gaat eten etc etc. Herkenbaar? Voor mij wel in ieder geval.

Hormoonschommelingen

Langzame koolhydraten, die uit groente, aardappelen, peulvruchten, havermout en volkorenproducten, maken geen speelbal van je emoties. Je wordt er fit van, en vrolijk dus. En dat kun je tijdens de overgang goed gebruiken. Want door hormoonschommelingen en slaapgebrek kun je je soms ook behoorlijk depressief voelen.

Fyto-oestrogeen

Maar er is meer. Ze bevatten ook fyto-oestrogenen, het plantaardig equivalent dat ons eigen tanende voorraadje aan kan vullen. Verder zitten vis en mager vlees vol goede eiwitten voor je spieren die dat in deze fase hard nodig hebben en de koolhydraten uit bijvoorbeeld volkorenproducten verminderen pms-klachten, die juist tijdens de overgang extra heftig kunnen zijn.

Chocolade

Voeg nog wat rode peper en chocolade toe voor een endorfineboost en voila, je hebt een gezond en overgangsproof voedingspatroon waar je om veel redenen happy van wordt.

Guilty pleasures

En dat je van koffie en wijn gelukkig wordt, dat wist ik allang. Niks zo fijn als de dag beginnen met een kopje koffie en ‘m afsluiten met een mooi glas rood of wit. Maar dat er nu ook nog eens wetenschappelijk bewijs voor is dat het goed voor je is, promoveert deze twee guilty pleasures in een klap naar de schijf van vijf.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Plaats een reactie

De overgang??? Neeee!