Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Meer info?
De overgang van A tot Z
Terwijl half Nederland zich bezighoudt met de vraag of superfoods fake of verantwoord zijn, mis ik in het rijtje chiazaadpudding, guinoasalade en boerenkoolshake een ander omstreden voedingsmiddel: soja.
Want is het nou een gezonde vleesvervanger en een wondermiddel bij overgangsklachten of niet?
Sojabonen bevatten maar liefst 35% eiwit, wat soja inderdaad een prima vleesvervanger maakt. Maar er is meer. In Japan staat soja dagelijks op het menu en dit zou de reden zijn dat Japanse vrouwen nauwelijks last hebben van overgangsklachten. Soja bevat namelijk fyto-oestrogenen, een plantaardige variant van ons eigen hormoon. Er is zelfs geen Japans woord voor overgang!
Dus moeten wij vrouwen in de overgang dan niet gewoon massaal aan de soja? Was het maar zo simpel. Waar de voorstanders van soja zich juichend op de sojamelk en tofoe storten, mopperen tegenstanders dat alleen gefermenteerde soja gezondheidsvoordelen heeft, en dat de fyto-oestrogenen in onbewerkte soja mannelijke veelgebruikers zelfs een pronte B-cup bezorgen.
Soja in onbewerkte vorm noem je ongefermenteerde soja. Sojayoghurt, -melk, -burgers en –meel, maar ook tofoe en tahoe zijn hiervan gemaakt. Wanneer soja wordt bewerkt, veranderen de structuur en de eigenschappen ervan. Van deze zogenoemde gefermenteerde soja worden onder andere sojasaus, misosoep en tempé gemaakt.
Aan welke kant jij staat mag je uiteraard helemaal zelf bepalen. Ik heb in ieder geval een rondedansje gemaakt toen ik las dat twee glazen sojamelk per dag overgangsklachten zoals opvliegers kan verminderen en zelfs voorkomen. Dus zolang ik me er goed bij voel, staat er bij mij dagelijks soja op het menu.
Bij het ontbijt bijvoorbeeld. Een smoothie van vers fruit en sojayoghurt of havermoutpap van sojamelk is lekker, voedzaam en zo klaar. Maar ook bij het avondeten kun je eenvoudig sojaproducten gebruiken. Dat kan met vleesvervangers, maar daar ben ik niet zo van. Ik eet vlees, of ik eet het niet, maar ik doe niet alsof.
Nee, dan dit recept: zalm met sojasaus uit de oven. Geloof me, iedereen vindt het lekker, en wat belangrijker is: voor dit gerecht wordt sojasaus – van gefermenteerde soja dus – gebruikt, waardoor voor- én tegenstanders zonder mopperen aan zullen schuiven.
Zalm voor 4 personen:
Leg 4 moten zalm op 4 flinke stukken aluminiumfolie en vouw de randen omhoog. Verdeel er 2 gehakte rode pepertjes (goed voor je endorfineproductie!), een gehakt bosje koriander en 4 theelepels geraspte verse gember over en schenk er rijkelijk sojasaus overheen. Vis moet zwemmen. Vouw de folie dicht en zet de pakketjes 20 minuten in voorverwarmde oven op 200 ˚C. Erbij een gepofte aardappel en broccoli voor nog meer fyto-oestrogenen.
Voor wie soja in elke vorm omarmt een toprecept van Marilyn Glenville, schrijfster van het boek Gezond Eten In De Overgang: pizza, maar dan overgangsproof!
Pizza Marinara voor 4 personen:
Kneed een gistdeegje van 3 eetlepels water, 2 theelepels honing, 20 gram verse gist en 4 eetlepels broodmeel. Laat 30 minuten rijzen. Voeg daarna 250 gram broodmeel toe (min de 4 eetlepels van je gistdeeg), 125 gram volkorenmeel en 125 gram sojameel. Meng met 250 ml lauw water, een handvol zeewiervlokken en 4 eetlepels olie. Laat ongeveer 2 uur rijzen.
Daarna kun je het deeg uitrollen en beleggen met zelfgemaakte tomatensaus, tonijn, garnalen en zalm (voor omega 3-vetzuren tegen veroudering), paprika en venkelknol (ook weer leveranciers van fyto-oestrogenen) en een paar dikke plakken mozzarella. Nee, nergens goed voor dat laatste. Gewoon lekker.
ps: geen zin om te koken? Japanse vrouwen… sojasaus… vis… dat wordt sushi bestellen! Ook helemaal overgangsproof.
Sorry, comments are closed for this post.