Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Tijdens de overgang kunnen er opeens zwarte haren verschijnen op je kin, op je bovenlip en rond je tepelhof.
Dat is de invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Vrouwen produceren hun hele leven al testosteron, maar in kleine hoeveelheden. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft veel meer invloed, omdat je daar meer van aanmaakt.
Tijdens de overgang produceer je steeds minder oestrogeen, waardoor je lichaam op zoek moet naar een nieuwe hormoonbalans. In die nieuwe balans is steeds meer ruimte voor testosteron, met alle – mannelijke – gevolgen van dien.
Je haar verandert sowieso tijdens deze fase. Een volle, glanzende haardos is gebaat bij oestrogeen en wanneer je minder van dit vrouwelijke hormoon produceert, kan je haar droger, dunner en breekbaarder worden.
Aan de andere kant zorgt het mannelijke hormoon testosteron er juist voor dat je er meer haren groeien, maar op plekken waar je dat helemaal niet wilt.
Je kunt weinig doen om ongewenste haargroei te voorkomen. Je kunt de zwarte haren natuurlijk wel epileren, of ze bij schoonheidsspecialiste laten laseren, zodat ze niet meer terugkomen.