Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Hardlopen

< Haargroei op je gezicht   Hormoonschommelingen >

Hardlopen is goed voor je conditie, het maakt je hoofd leeg en je maakt tijdens een duurloop het gelukshormoon endorfine aan. Bovendien is bewegen goed tegen overgangsklachten en het zorgt voor sterke botten. Run girl, run!

muziek klein

Oestrogeen

Tijdens de overgang kun je wel een extra dosis endorfine gebruiken. Dit hormoon, dat maakt dat je je opgewekt, positief en tevreden voelt, is namelijk direct gekoppeld aan oestrogeen. Tijdens je vruchtbare jaren geven je eitjes voldoende oestrogeen af om de aanmaak van endorfine in gang te zetten.

Down

Kom je in de overgang, dan produceer je minder oestrogeen en dus ook minder gelukshormoon. Je kunt je daardoor soms behoorlijk down voelen.

Duurloop

Flink sporten is een goede manier om zelf endorfine aan te maken. Na twintig minuten komt de endorfineproductie op gang. Een duurloop is daarom voor dit doel geschikter dan een sprintje.

Runner’s high

Een endorfineshot voorkomt weliswaar geen overgangsklachten, je voelt je er wel een stuk beter voor. Je kunt letterlijk met een pesthumeur je veters strikken en uur later na je training met een brede glimlach onder de douche staan. Hardlopers noemen het blije gevoel dat je na een klein halfuurtje door je heen stroomt runner’s high.

Opvliegers

Maar er is meer. Vrouwen die regelmatig bewegen blijken minder en minder heftige opvliegers te hebben dan vrouwen die thuis op de bank blijven zitten.

Afvallen

Begin je net met hardlopen, dan zal het je ook zeker helpen om af te vallen. Ben je een ervaren loper, dan is je lijf helaas aan hardlopen gewend. Je verbrand nog wel wat extra calorieën, maar voor serieus gewichtsverlies moet je je lijf regelmatig verrassen.

Afwisseling

Afwisseling is dan het toverwoord. Wil je met hardlopen blijven afvallen, dan kun je bijvoorbeeld langere afstanden gaan lopen, je trainingsintensiteit opvoeren, of het combineren met een andere sport als yoga of krachttraining. Maar gelukkig blijf je hoe dan ook endorfine aanmaken, of je nu een ervaren loper bent of een beginner.

Botten

Helaas kun je in de overgang ook last krijgen van je gewrichten, waardoor je het misschien wel wat rustiger aan moet doen. Aan de andere kant stimuleert sporten wel de opbouw van je botten, waardoor je de overgangskwaal osteoporose – botafbraak – tegengaat.

Zie ook: Endorfine, Osteoporose, Sport

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!