Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Mirena

< Menstruatie    Oestrogeen >

A-Z MirenaDe Mirena is een hormoonspiraal dat in de baarmoeder kleine hoeveelheden van het hormoon progestageen afgeeft, net genoeg om het baarmoederslijmvlies te temperen.

PMS en opvliegers

Menstruaties worden minder heftig, minder pijnlijk en verdwijnen bij een op de vijf vrouwen zelfs helemaal. Ook PMS-klachten kunnen minder worden. In combinatie met oestrogeentabletten, kan het ook worden toegepast om opvliegers te verminderen.

Gynaecoloog

Een Mirena wordt bij voorkeur door een gynaecoloog geplaatst. Deze zal je eerst onderzoeken, om de ligging en de grootte van je baarmoeder te bepalen, en om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. De plaatsing duurt maar kort, het is met een paar minuten gepiept, maar kan flink pijnlijk zijn. De arts moet namelijk je baarmoedermond een beetje oprekken om de Mirena te kunnen plaatsen, en dat is geen pretje. Vooraf een pijnstiller nemen kan de scherpe kantjes van de pijn wegnemen.

Nakomertje

Na plaatsing begint de werking van de Mirena direct. Niet alleen ben je direct beschermd tegen zwangerschap – en het zou niet de eerste keer zijn dat een vrouw van halverwege de veertig denkt dat dat er voor haar niet meer inzit en toch met een nakomertje wordt verrast – de hormonen beginnen direct het baarmoederslijmvlies te temperen, waardoor je menstruaties minder heftig en minder pijnlijk zullen worden.

Settelen

Het kan voorkomen dat je de eerste maanden na de plaatsing meer dagen per maand bloed verliest dan vroeger. Het spiraaltje zal zich moeten settelen, en dit kost tijd. Het kan een aantal weken tot maanden duren, voordat de Mirena optimaal werkt. Meestal verlies je wel minder bloed per dag, en het aantal dagen dat je bloed verliest, zal gaandeweg minder worden. Het hormoonspiraal werkt vijf jaar, en moet daarna worden verwijderd en eventueel vervangen.

Moodswings

Vrouwen die gevoelig zijn voor moodswings, wordt soms afgeraden het hormoonspiraal te nemen, omdat zelfs dit kleine beetje extra hormonen de moodswings kan verergeren. Dit komt gelukkig weinig voor.

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!