Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Menstruatie

< Menopauze    Mirena >

A-Z MenstruatieIn de overgang worden je menstruaties onregelmatig en onvoorspelbaar.

Je menstruatiecyclus wordt in gang gezet door je eisprong. Het eitje geeft het hormoon oestrogeen af, en vervolgens wordt baarmoederslijmvlies opgebouwd. Wordt het eitje niet bevrucht, dan breekt je lichaam de doorbloede slijmlaag af en word je ongesteld.

Onvoorspelbaar

In de overgang wordt het proces van opbouwen en afbreken soms wel wordt opgestart, maar niet afgebroken, omdat je eitjes verschrompelen en niet voldoende oestrogeen meer afgeven om opgestarte klus ook daadwerkelijk af te maken. Je wordt dan dus niet ongesteld, de doorbloede slijmlaag blijft zitten en bouwt zich een cyclus later verder op.

Reguleren

Komt dan een keer een eitje voorbij dat nog wel voldoende oestrogeen bevat  om het hele proces in gang te zetten, dan breken de sluizen soms letterlijk open, omdat dat maandenlange opgebouwde baarmoederslijmvlies – eigenlijk dus twee of drie of zelfs meer menstruaties tegelijk – in een keer wordt afgebroken. Het gevolg: vaak heftige krampen en enorm veel bloedverlies met soms vuistdikke stolsels. Heftige en onvoorspelbare menstruaties kunnen je behoorlijk ongelukkig en onzeker maken. Je menstruatie reguleren met een anticonceptiepil of het hormoonspiraal Mirena kan een oplossing zijn.

Zie ook: Mirena

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!