Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Oestrogeen

< Mirena    Opvliegers >

sarah_A-Z_oestrogeenJe eitjes produceren het hormoon oestrogeen.

Oestrogeen geeft het startsein voor een nieuwe menstruatiecyclus, zorgt voor sterkte botten, stimuleert je vetverbranding en de productie van het gelukshormoon endorfine en houdt je vagina vochtig en je huid soepel.

Wanneer je voorraad eitjes onbruikbaar en uitgeput raakt, heeft dat dus grote gevolgen.

Uit balans

Je raakt hormonaal uit balans, omdat andere hormonen in je lichaam nu meer invloed krijgen, waaronder testosteron en progesteron. Je huid wordt dunner en droger, waardoor je rimpels krijgt en een droge doos. Bovendien worden slechte eetgewoonten en weinig bewegen onmiddellijk omgezet zich in een extra randje vet rond je middel. Waar dat voorheen onder invloed van oestrogeen op je heupen en billen plakte, gaat dat onder invloed van testosteron namelijk op je buik zitten, net als bij mannen.

Aanvullen

Je kunt je oestrogeentekort op verschillende manieren aanvullen. Je kunt kiezen voor hormoontherapie (HT), waarbij je oestrogeentabletten slikt. Sommige voedingsmiddelen bevatten natuurlijke oestrogenen, ofwel fyto-oestrogenen. De werking hiervan lijkt op die van ons natuurlijke oestrogeen. De belangrijkste zijn isoflavonen, en een dagelijks portie zou overgangsklachten kunnen verminderen of zelfs voorkomen.

Minder klachten

Het dagmenu van Aziatische vrouwen bevat veel van deze fyto-oestrogenen en het zou daaraan te danken zijn dat zij veel minder last hebben van overgangsklachten dan westerse vrouwen.

Zie ook: Fyto-oestrogeen, Hormoontherapie, Soja

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!