Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Droge doos

< Calorieën   Endorfine >

sarah_A-Z_drogedoos_480x320Na opvliegers de grootste angst van vrouwen in de overgang en bron van veel (leed)vermaak: de droge doos.

Tien tot veertig procent van de vrouwen krijgt ermee te maken. Ook kun je last krijgen van irritatie, jeuk of pijn tijdens of na de seks. Oorzaak: je arme oude eitjes produceren steeds minder oestrogeen en oestrogeen houdt je huid soepel en je vagina vochtig. Gelukkig is er wel wat aan te doen. Seks zonder eitjes kan net zo lekker zijn als seks met eitjes.

Use it or lose it

Het belangrijkste is dat je blijft vrijen. Use it or lose it, zeggen ze niet voor niets. Met seks met je partner of met jezelf houdt je de slijmvliezen van je vagina in conditie. Ook loont het soms al om wat meer tijd uit te trekken voor het voorspel. Je kunt tussen je oren wel zin hebben in seks, maar wanneer je ouder wordt, duurt het gewoon wat langer voor ook je lichaam opgewonden en vochtig is.

Er zijn verschillende middeltjes die je kunnen helpen. Je kunt kiezen voor:

  • Glijmiddel
  • Gel
  • Moisturizer
  • Oestrogeencrème of -tabletten

Glijmiddel

Glijmiddel is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende oplossing, zeker wanneer je alleen tijdens het vrijen last hebt. Het is absoluut veilig en bevat geen hormonen. Je kunt voor glijmiddel (ook online) terecht bij de drogist en apotheek, of voor een wat spannender variant bij Christine le Duc en De Paarse Keizerin. Nieuw is Lubrin, een gelcapsule die je ruim van tevoren in je vagina inbrengt en die een paar uur voor vochtigheid zorgt. Onder andere te verkrijgen bij de apotheek.

Dagcrème

Minder bekend zijn vaginale moisturizers. Deze bevatten geen hormonen en je gebruikt ze net als een gewone dag- en nachtcrème om je huid soepel te houden. Wanneer je ook tijdens bijvoorbeeld fietsen last hebt van een pijnlijk en geirriteerd onderkantje, kan dit voor verlichting zorgen. De bekendste zijn Replens en Premeno, online te bestellen of via de praktijk van Care for Women, een organisatie waarbij overgangsconsulentes uit het hele land zijn aangesloten.

Oestrogeen

Wanneer je last blijft houden van een droge, geïrriteerde doos, kun je bij de huisarts oestrogeencrème of oestrogeentabletten voor laten schrijven. Deze bevorderen het herstel van je slijmvliezen binnen enkele weken. Sommige vrouwen willen liever geen crèmes gebruiken waar hormonen in zitten, maar uit onderzoek blijkt dat de risico’s verwaarloosbaar zijn. Omdat je de hormonen smeert en niet slikt, komen ze niet of nauwelijks in je bloedbaan terecht.

Voeding

Wat ook zou kunnen helpen is een dagelijkse portie fyto-oestrogeen (zie de lijst met voedingsmiddelen bij Fyto-oestrogeen) op het menu. Ook geen instant oplossing, maar de plantaardige oestrogenen in onder andere kikkererwten, soja en appels zouden de verstoorde vochtbalans binnen een paar weken al kunnen verbeteren.

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!