Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

PMS

< Overgang    Q&A >

Prikkelbaar, opgeblazen, moe of down vlak voor je ongesteld moet worden: het zijn klassieke symptomen van het Pre Menstrueel Syndroom, ofwel PMS.

De overgang heeft volgens vrijwel alle vrouwen een heel groot voordeel: nooit meer ongesteld worden. 85% van de vrouwen kijkt uit naar het einde van haar menstruatie.

Maar voor het zover is, rommelt het vaak een paar jaar in je cyclus. Menstruaties worden heviger, dan weer minder hevig, ze komen later, of juist eerder, of blijven soms wekenlang helemaal uit.

Van PMS krijg je last in de dagen voordat je menstruatie doorbreekt. Maar wanneer je in de overgang komt en je menstruatie weken op zich laat wachten, kunnen ook de PMS-klachten langer aanhouden. Anticonceptie, zoals een Mirena-spiraal, kan helpen om je menstruatie te reguleren en je PMS-klachten te verminderen, ook tijdens de overgang.

Extra koolhydraten

Volg je een low carb-dieet? Wees een beetje lief voor jezelf wanneer je last hebt van PMS. Het blijkt dat PMS-klachten afnemen wanneer je wat meer koolhydraten op het menu zet. Ook een extra glas yoghurt of sojamelk kan helpen, omdat de calcium PMS-klachten vermindert.

Sporten

En anders doet een uurtje flink sporten vaak wonderen. Je komt er letterlijk en figuurlijk beter door in je vel te zitten. Sporten stimuleert onder andere je spijsvertering, waardoor je je minder opgeblazen voelt. En wanneer je je ellendig en down voelt, kan sporten je humeur flink oppeppen. Tijdens een duurloop ga je na ongeveer twintig minuten endorfine aanmaken, het gelukshormoon, en dat is gegarandeerd goed voor je humeur!

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!