Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Overgang

< Osteoporose    PMS >

sarah_A-Z_overgang_480x320De overgang is de periode van een aantal jaren waarin je lijf steeds minder eitjes produceert en de opgebouwde voorraad slinkt en onbruikbaar wordt.

Je gaat steeds minder vaak menstrueren, totdat je menstruatie helemaal ophoudt. Dat moment, die allerlaatste menstruatie, noem je de menopauze. De overgang duurt gemiddeld tussen de vijf en de tien jaar en kan een heftige periode zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.

Nieuw evenwicht

Je eitjes produceren het hormoon oestrogeen. Jarenlang is je oestrogeen in balans geweest met de andere hormonen die je lichaam produceert: progesteron en testosteron. Wanneer je minder oestrogeen produceert, moet je lichaam op zoek naar een nieuw hormonaal evenwicht en dat zoeken kan voor heel wat overgangsklachten zorgen.

De overgang van A tot Z

Je vindt een hele opsomming van bekende en minder bekende overgangsklachten in De overgang van A tot Z. Gelukkig is het niet aannemelijk dat je straks het hele lijstje af kunt vinken en ook de mate waarin je last krijgt verschilt van vrouw tot vrouw.

In cijfers:

Jaarlijks zijn in Nederland anderhalf miljoen vrouwen in de overgang.

  • 20 % van de vrouwen heeft niet of nauwelijks klachten
  • 35 % heeft lichte klachten
  • 45 % krijgt het flink voor haar kiezen

To be or not to be

In de overgang zijn, is iets anders dan last hebben van overgangsklachten. Je lichaam kan al jaren bezig zijn met het zoeken naar een nieuw hormonaal evenwicht, zonder dat je het echt in de gaten hebt. De eerste verschijnselen zie je makkelijk over het hoofd, ook omdat het misschien niet wilt weten.

Imago

Vanwege het negatieve imago van de overgang, hebben veel vrouwen de neiging het zo lang mogelijk te ontkennen. Maar die onregelmatige menstruaties, melancholieke buien, zwarte haren op je kin en die drie kilo extra van dat weekendje weg die je er niet meer zoals vroeger zo weer af hebt, houden toch echt allemaal verband met de overgang. De meeste vrouwen kunnen er rond hun 45e niet meer omheen. Dan dienen de eerste niet meer te missen of te ontkennen overgangsklachten zich duidelijk aan.

Voorkomen

Er is gelukkig ook goed nieuws: verschillende onderzoeken tonen aan dat je met gerichte sport, gezonde voeding en vooral een positieve levensinstelling overgangsklachten kunt verminderen en soms zelfs kunt voorkomen.

Zie verder: Hormoonschommelingen, Menopauze, Oestrogeen

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!