Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Soja

< Seks    Spieren >

sarah_A-Z_soja_480x480Soja bevat isoflavonen, een fyto-oestrogeen dat sterk lijkt op ons eigen vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Je eitjes maken oestrogeen aan en wanneer je eicellen tijdens de overgang ouder worden en op raken, krijg je een tekort aan oestrogeen, met mogelijk allerlei overgangsklachten zoals opvliegers tot gevolg.

Hofleverancier soja

Fyto-oestrogenen kunnen dit tekort (deels) aanvullen. Ze zitten behalve in soja ook in veel groentes, peulvruchten en fruit. Soja is echter hofleverancier. Japanse vrouwen hebben minder last van overgangsklachten dan westerse, en dat zou te danken zijn aan hun dagelijkse sojaconsumptie.

Oost vs west

De gemiddelde Japanse vrouw krijgt dagelijks 20 tot 80 mg isoflavonen binnen. Het dagmenu van de meeste andere Aziatische vrouwen levert gemiddeld 45 mg isoflavonen op. Westerse vrouwen krijgen in hun dagelijkse voeding maar 1 tot 3 mg isoflavonen binnen.

Altijd positief effect

Uit onderzoek blijkt dat je bij overgangsklachten baat kunt hebben bij soja. In verschillende studies werden honderden vrouwen onderzocht. Uit alle onderzoeken kwam een positief effect naar voren, zowel in hoeveelheid opvliegers als in de intensiteit van de opvliegers. In sommige gevallen hadden de vrouwen dankzij soja zelfs helemaal geen last meer van opvliegers.

2 glazen sojamelk

Elke gram sojaeiwit bevat ongeveer 5 mg isoflavonen. Wanneer je 6 weken lang iedere dag minimaal 45 mg isoflavonen binnenkrijgt – en dat zit bijvoorbeeld in 2 glazen sojamelk – blijkt het aantal opvliegers en de heftigheid van de opvliegers al met een kwart te verminderen. Houd je het langer vol of zorg je voor meer fyto-oestrogenen op het menu, dan is het effect van de isoflavonen zelfs nog groter en verdwijnen de opvliegers soms zelfs helemaal.

Gezond?

Toch is niet iedereen het erover eens dat soja gezond is. Sommige mensen kunnen er niet goed tegen. Je zou last van je schildklier kunnen krijgen en het zou darmklachten kunnen veroorzaken, zoals winderigheid, wanneer je er te veel van nuttigt. Houd dat dus goed in de gaten, wanneer je besluit je sojainname te verhogen. De meeste bronnen zijn het er wel over eens dat gefermenteerde soja geen klachten veroorzaakt. Gefermenteerde soja is soja die bewerkt is en die zit in misosoep, tempeh en gefermenteerde sojasaus.

Zie ook: Fyto-oestrogenen

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!