Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Opvliegers

< Oestrogeen    Osteoporose >

sarah_A-Z_opvliegers_320x480De hormonale onrust in je lijf ontregelt ook het temperatuurcentrum in je hersenen.

Dat is een van de verklaringen voor het fenomeen opvliegers. Het gevolg: je krijgt het opeens loeiheet, je hart klopt sneller, het zweet breekt je uit en je snakt naar koelte. Een opvlieger houdt dertig seconden tot een paar minuten aan.

Sensatie

Ruim tachtig procent van de vrouwen krijgt er last van, maar de mate waarin verschilt. Sommige vrouwen ervaren een warme sensatie door hun lichaam, bij anderen drupt het zweet onhoudbaar van hun voorhoofd.

Oestrogeen

Een korte uitleg: in je hersenen bevindt zich de thermostaat die de temperatuur in je lichaam regelt. Deze wordt aangestuurd door hormonen, onder andere door oestrogeen. Wanneer je oestrogeengehalte daalt tijdens de overgang, omdat je eitjes daarvan steeds minder produceren, raakt je temperatuurcentrum van slag. Het ervaart dan soms warmte die er helemaal niet is, maar probeert deze vervolgens wel op alle mogelijke manieren kwijt te raken. Door je te laten zweten en puffen: een opvlieger dus.

Opvliegers beginnen meestal een aantal maanden voor je laatste menstruatie (je menopauze) en kunnen nog tot een paar jaar daarna aanhouden. Hoeveel last je krijgt van opvliegers, kun je zelf beïnvloeden. Aanpassingen in je levensstijl en eet- en drinkgewoontes kunnen veel leed voorkomen.

Stress, overgewicht, roken, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen kunnen opvliegers opwekken en verergeren.

Misschien dat de volgende tips voor jou werken:

Soja

Opvliegers zou je kunnen verminderen of zelfs voorkomen door dagelijks soja op het menu te zetten. Twee glazen sojamelk per dag zou al helpen. Soja bevat fyto-oestrogenen, een plantaardige vorm van ons vrouwelijke hormoon. Aziatische vrouwen hebben nauwelijks overgangsklachten (er schijnt zelfs geen Japans woord voor ‘opvlieger’ te zijn) en dit zou te danken zijn aan hun dagelijks sojaconsumptie.

Andere voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten zijn noten, peulvruchten, appels, aardappels, vis en rode klaver. Kijk voor een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen bij Fyto-oestrogenen.

Soja als supplement

Je kunt soja ook als voedingssupplement slikken. Verschillende merken, waaronder Solgar en Care for Women, verkopen ‘hooggeconcentreerde isoflavonen’, een sojaconcentraat waarmee je je dagelijks verzekert van de juiste hoeveelheid fyto-oestrogenen. Het duurt even voor ze werken. Isoflavonen hebben een week of 6 nodig voor ze effect hebben, maar kunnen je opvliegers dan aanzienlijk verminderen. In de praktijk blijkt dat de meeste vrouwen minstens 25% minder last hebben en dat de opvliegers ook een heel stuk minder heftig zijn. In sommige gevallen zorgen de isoflavonen zelfs voor een opvliegervrije overgang.

Schrappen

Naast do’s zijn er ook dont’s. Pittig gekruid eten, koffie, suiker, witte tarweproducten, rood vlees en alcohol kunnen opvliegers versterken of zelfs opwekken. Overgangsconsulentes adviseren dan ook maximaal 1 glas alcohol per dag, en minimaal 1 dag per week niet drinken. Dit ook omdat vrouwen tijdens de overgang minder goed reageren op alcohol. Het hakt er sneller in, ook omdat we naarmate we ouder worden minder vocht in ons lichaam hebben, waardoor de alcohol minder wordt verdund.

Roken

Dat roken ongezond is, weten we allemaal. Maar nu is er een extra reden om te stoppen. Vrouwen die roken hebben namelijk meer last van opvliegers. Ze houden langer aan en zijn heftiger. Roken kan bovendien, net als alcohol, opvliegers opwekken.

Overgewicht

Ook overgewicht blijkt opvliegers in de hand te werken. Vrouwen met een gezond BMI hebben minder last van opvliegers dan vrouwen die te zwaar zijn. Overigens is het wel raadzaam niet te mager te worden. Je vetcellen zijn de enige cellen in je lichaam die tijdens en na de overgang oestrogeen blijven produceren. Een beetje spek op je botten heb je dus wel nodig!

Laagjes

Het is misschien wel het stereotype beeld van vrouwen in de overgang: wapperend met hun halfgeopende bloes wuiven ze hun verhitte huid koelte toe. Draag verschillende laagjes kleding, zodat er iets uit te trekken valt wanneer je overvallen wordt door hitte.

Koelte

Vermijd hoge temperaturen. Een lauwe douche is beter dan een hete en wanneer je weet dat je last kunt krijgen van opvliegers, is het misschien verstandig die woestijntrip voorlopig niet te doen. Want ook hoge buitentemperaturen kunnen opvliegers opwekken en verergeren. Hoogste tijd dus voor een tripje naar de sneeuw!

Stress

Ben je erg gespannen of gestrest? Het kan zijn dat je opvliegers daarmee verband houden. Probeer met bijvoorbeeld meditatie of yoga je lijf en je hoofd te ontspannen. Ook fijn voor je spieren en gewrichten.

Hormoontherapie (HT)

Helaas werken bovenstaande adviezen niet voor iedereen. Wanneer je leven wordt beheerst door overgangsklachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen, kun je ze bestrijden met  Hormoontherapie (HT) of Hormoon Suppletie Therapie (HST). Je vult in feite je eigen slinkende voorraad hormonen aan met een kunstmatige variant, waarmee de klachten verdwijnen. Op basis van je leeftijd, gewicht, gezondheid en gezondheidsrisico’s en de aard van je klachten wordt medicatie op maat samengesteld.

Hormoontherapie is niet onomstreden. Het verhoogt namelijk de kans op borstkanker. 77 op de 1000 vrouwen krijgen borstkanker. Bij vrouwen die hormoontherapie gebruiken, is dat 79 op de 1000. Volgens voorstanders van HT is dat een verwaarloosbaar risico. Voor tegenstanders is dat genoeg om HT af te raden.

Hormoontherapie wordt toegediend in de vorm van vaginale zalf, pleisters of pillen. Aangeraden wordt om het niet langer dan vijf jaar te gebruiken, omdat je daarmee de risico’s tot een minimum beperkt. Het bestrijdt overigens niet alleen overgangsklachten. HT en HST blijken een positieve invloed te hebben op je botaanmaak, waardoor het helpt om sterkere botten te houden. Uit recente studies zou zelfs blijken dat het de kans op Alzheimer verkleint.

Zie ook: Fyto-oestrogeen, Soja, Hormoontherapie (HT)

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!