Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Knap staaltje maatwerk

Knap staaltje maatwerk

Meer info?

De overgang van A tot Z

Ik ging er tot nu toe steeds van uit dat de overgang een logische opeenvolging van klachtjes en klachten was, die voor iedere vrouw min of meer hetzelfde verloopt.

Dat het bij iedereen begint met wat gerommel in je menstruatie, dat je daarna steeds vaker ruzie krijgt met de weegschaal en er zo nu en dan een zwarte haar op je kin of voorgevel verschijnt. Dat je vervolgens last krijgt van opvliegers, niet meer tegen drank kunt en steeds vaker ’s nacht piekerend wakker ligt, met een plasje water tussen je borsten.

Taille

Dan staan er nog moodswings en een droge doos op het overgangsmenu, ben je als je niet uitkijkt inmiddels je taille kwijtgeraakt, totdat de menopauze, je allerlaatste menstruatie dus, een einde maakt aan deze ellende.

Checklist

Groot was mijn verbazing toen ik ontdekte dat daar helemaal niets van klopt. Moeder Natuur heeft geen checklist om af te vinken klaarliggen en er zit helemaal geen logische, vaststaande volgorde in de klachten die je krijgt. Echt, het is meer een loterij dan medische wetenschap!

Francine Oomen

Want terwijl mijn overgang begon met onregelmatige menstruaties en een paar kilo meer, kan het maar zo zijn dat jij door de hormoonschommelingen al jaren een kort lontje hebt, maar ondertussen wel je menstruaties een jaar vooruit in je agenda kunt vastleggen. Francine Oomen deed het onlangs op een lezing ook nog uit de doeken: zij weet haar ‘breinblubber’ en oververmoeidheid helemaal niet aan de overgang. Dat kon ook helemaal niet, dacht ze, want ze menstrueerde nog steeds regelmatig.

Maatwerk

De overgang, dat is gewoon een knap staaltje maatwerk. Wanneer het begint, hoe heftig je aan de beurt bent, welke klachten je krijgt en hoelang je ermee moet dealen: niemand die het weet. Er zijn geen garanties, geen regels en er ligt geen script klaar. Jouw overgang is heel persoonlijk op jouw lijf geschreven en kan weer heel anders verlopen dan de mijne.

Kort lontje

Dus ja, je kunt in theorie last krijgen van opvliegers, moodswings en slaapproblemen. Van concentratieproblemen, nachtzweten en extra kilo’s rond je middel. Een droge doos, PMS, dikke zwarte haren op je kin en een onregelmatige menstruatie. Haaruitval, een kort lontje. Oververmoeidheid, osteoporose en hartkloppingen. Van onzekerheid, zin om tegen dingen aan te schoppen en aanvallen van hevige twijfelarij. Maar… het hoeft niet!

Moeder

Nu kan de leeftijd waarop je moeder in de overgang kwam, wel voorspellen wanneer jij er last van zult krijgen. Meestal dan. Want mijn moeder was halverwege de vijftig, vertelde ze me desgevraagd. Ik was 47.

Loslaten

Het positieve nieuws is dat niemand die hele lijst overgangsklachten voor haar kiezen krijgt. En hoewel het voor een controlefreak zoals ik best fijn zou zijn om te weten wat me te wachten staat, is dat dan wel weer een opluchting. En een lesje in loslaten.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Knap staaltje maatwerk

  1. Precies, het is wat jij zegt persoonlijk maatwerk. Het is voor iedere vrouw anders.

    Dat eeuwige argument waar ze altijd mee aankomen dat je overgang hetzelfde zou verlopen als de overgang van je moeder vind ik eigenlijk maar een raar gegeven.

    Dat zou dan dus betekenen dat als je uit een gezin komt met, ik noem maar wat, vier zussen, alle vier de zussen op dezelfde leeftijd last krijgen van de overgang… Ik blijf dat iets heel raars vinden maar ja, wie ben ik? ;

    Ik ben bijna 45 en heb al een jaar of vijf allerlei verschijnselen terwijl mijn moeder dat pas op latere leeftijd kreeg. Ergens rond haar 55e. Dat is dan 15 jaar verschil…

    Gelukkig kan ik nou ook weer niet de héle lijst van A tot Z afvinken maar die D zit er helaas wel bij, af en toe… 🙂

De overgang??? Neeee!