Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Afvallen

Bewegen >

sarah_A-Z_afvallen_140x140In de overgang is het moeilijker om op gewicht te blijven.

Je spijsvertering en vetverbranding zijn trager doordat je minder oestrogeen produceert. Je caloriebehoefte is maar liefst 20% lager dan voorheen. Daar komt bij dat je vanaf je 40e 1% spiermassa per jaar kwijtraakt. Spieren zijn je grootste calorieverbranders, dus zelfs wanneer je normaal blijft eten, kom je toch aan. Bovendien plakken die extra kilo’s niet meer vrouwelijk aan je achterwerk en je heupen, maar rond je middel, rug, en buik, zoals bij mannen. Dat komt doordat het mannelijke hormoon testosteron meer ruimte krijgt.

In vorm blijf je door:

  • Minder, maar wel gezond te eten
  • Minder alcohol te drinken (1 glas per dag mag)
  • Meer te bewegen

Krachttraining

Krachttraining is na je 40e het meest effectief, omdat je daarmee verloren spieren opbouwt, een strakker lijf krijgt, en meer calorieën verbrandt. Een crashdieet moet je juist echt niet doen, omdat je daarmee ook spiermassa verliest, en die spieren moet je nu koesteren.

Vergeet size zero

Strak is het nieuwe skinny. Dit is misschien een goed moment om je verwachtingen en ambities bij te stellen. Zorg ervoor dat je fit en in vorm bent en vergeet size zero. Een beetje vet maakt je veel gelukkiger. Allereerst is vet je eigen natuurlijke rimpelvuller, waardoor je er jonger uitziet. Daarnaast produceren vetcellen in en na de overgang oestrogeen, ze nemen als het ware een beetje de taak over van je eicellen, en alle oestrogeen is in deze fase welkom!

Zie ook: Calorieën, Krachttraining, Spieren, Sport

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!