Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Soja of sonee?

Soja of sonee?

Meer info?

De overgang van A tot Z

Heb je de laatste do’s en dont’s op voedingsgebied een beetje gevolgd? 

Dan weet je ongetwijfeld dat we na brood, zout, sinaasappelsap, rood vlees, melkproducten, suiker, diepvriesmaaltijden, alles wat light is, sportdrankjes, aardappelen, pasta, margarine en soep uit blik nu van de voedselpolitie ook geen soja meer mogen.

Wanhopig

Het is verdorie toch om wanhopig van te worden. Twee glazen sojamelk zijn volgens de ene wetenschapper goed tegen opvliegers en volgens een ander doe je er meer kwaad dan goed mee. Hoogste tijd om alles op een rijtje te zetten.

1. Hoe het zit

Sojabonen bevatten plantaardige eiwitten die kunnen worden verwerkt tot melk, yoghurt, vleesvervangers, kwark, saus en andere producten. Soja bevat ook isoflavonen. Dit stofje behoort tot de groep fyto-oestrogenen: plantaardige oestrogenen waarvan de werking lijkt op ons vrouwelijke hormoon oestrogeen. Tijdens de overgang maken wij zelf steeds minder oestrogeen aan en daardoor kun je last krijgen van overgangsklachten als opvliegers, moodswings, een droge doos, extra kilo’s en onregelmatige, heftige menstruaties. Met plantaardige oestrogenen kun je je eigen tekort aan oestrogeen aanvullen.

2. Het ja-kamp

Aziatische vrouwen hebben nauwelijks last van overgangsklachten. Dat zou te danken zijn aan hun dagelijkse portie soja op het menu. Ter vergelijking: Nederlanders krijgen gemiddeld 2 milligram fyto-oestrogenen per dag binnen, in Azië is dat 45 milligram. Nou, dat kunnen wij ook! Twee glazen sojamelk per dag bevatten al voldoende fyto-oestrogenen om je overgangsklachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Er zijn zelfs onderzoekers die soja adviseren omdat de fyto-oestrogenen je tegen borstkanker kunnen beschermen. Fyto-oestrogenen zitten ook in volkorenproducten, peulvruchten, havermout, groente, fruit en noten, maar soja is hofleverancier.

3. De tegenstanders

Bring it on!, zou je dus zeggen. Maar nee, tegenstanders van soja wijzen vooral op de nadelen. Een teveel aan fyto-oestrogeen zou juist je hormoonbalans kunnen verstoren, waardoor het overgewicht kan veroorzaken. Ook zou soja voor een slechtere darmfunctie kunnen zorgen, waardoor je minder goed belangrijke mineralen als zink, calcium, magnesium en ijzer opneemt, en het kan de werking van je schildklier vertragen. En dat van die bescherming tegen borstkanker spreekt dit nee-kamp ook tegen. Een waterdicht bewijs is er niet, maar volgens hen kan soja de groei van een tumor juist bevorderen.

4. De wetenschappers

Bewijs is er wel voor de theorie dat soja opvliegers tegengaat. 1200 vrouwen deden mee aan verschillende onderzoeken naar het effect van soja op opvliegers. En hoewel niet uit iedere studie een positief effect bleek, kwam uit alle onderzoeken samen het gunstige effect van soja op opvliegers wel degelijk naar voren. De wetenschappers waren het erover eens dat wanneer je iedere dag 54 milligram isoflavonen inneemt en dit 6 weken volhoudt, het aantal opvliegers al met ruim 20% afneemt en ook de ernst van de opvliegers 25% minder wordt. Bij onderzoeken die langer dan duurden dan 6 weken was het effect nog groter.

100% goed/fout

Volgens mij ligt de waarheid in het midden. Niets is 100% goed. Niets is 100% slecht. Maar ik kom op wortels, appels en noten hoogstens de ochtend door. Niet de hele overgang.

Blij met soja

Mijn lijf is blij met soja. Ik slik soja als supplement, maak mijn havermout met sojamelk, vervang regelmatig vlees door een sappig sojaworstje of falafel en… het werkt! Ik heb sinds een paar weken bijna geen last meer van opvliegers. Na de ellendige en slapeloze start van dit jaar voel ik me eindelijk weer mezelf. Maar de berichtgeving over soja heeft me wel alert gemaakt. Ik ben voorzichtiger: hoe meer hoe beter, gaat in het geval van soja dus niet op.

En jij?

Wat doe jij? Wat je ook doet, luister in ieder geval naar je lijf. Zolang jij je er goed bij voelt, is het ook goed. Overigens is er wel een gebied waar het ja- en het nee-kamp elkaar ontmoeten. Wanneer soja wordt gefermenteerd – bewerkt – verdwijnen de meeste negatieve eigenschappen. Dus het lijkt erop dat je producten als tempé, sojasaus en misosoep in ieder geval zorgeloos in kunt zetten tegen je overgangsklachten.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Soja of sonee?

 1. Bedankt voor deze duidelijke uiteenzetting.

  Het is zo jammer dat tegenwoordig alles kapot-geanalyseerd wordt en de ene keer dit en de andere keer dat weer als niet goed of juist wel goed voor de mens wordt betiteld.

  Ik ben net als jij van mening dat je moet luisteren naar je lijf én ik vind dat je als weldenkend mens verstandig moet omgaan met de keuzes op het gebied van voeding. Een goede balans vinden in wat bij je past qua eetgewoonten.

  Vooral de kant en klare maaltijden e.d. lekker links moet laten liggen en zoveel als mogelijk vers, zonder toevoegingen en met mate eten. Met af en toe een uitspatting natuurlijk ;)!!

  Ach ik heb natuurlijk de wijsheid niet in pacht op dit gebied maar met een beetje gezond verstand in deze over-over-consumerende maatschappij komen we als mens best ver.

  Neem ik nu even een glaasje sojamelk! 🙂

De overgang??? Neeee!