Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Beat the blues

Beat the blues

Meer info?

De overgang van A tot Z

Ik zou graag volmondig ja willen zeggen op de vraag of het weer goed met me gaat, maar dan zou ik liegen dat ik barst.

Uithuilen

Maar is dat niet meestal wel wat we doen? Het is immers vaak maar een beleefdheidsvraag die we elkaar stellen, en zelden eentje met een diepere lading. Bovendien: altijd eerlijk tegen Jan en alleman zeggen wat je op je hart hebt, of met compleet verlies van decorum uithuilen op de schouder van je baas, daar voel je je achteraf echt niet beter door.

Doen alsof

Nee, het helpt soms meer om te doen alsof het goed gaat. Want als de ander erin trapt, wie weet kun je er dan zelf ook een beetje in geloven.

Desperate Housewives

Maar hier mag ik eerlijk zijn, toch? Aan jullie kan ik gewoon toegeven dat ik mezelf op sommige ochtenden mijn bed uit sleep, als een berg opzie tegen een dag vol helemaal niks eigenlijk en de uren tot man en kids weer thuiskomen doorbreng met oude afleveringen van Desperate Housewives. Ik ben al bij seizoen 4.

Wijn

Natuurlijk helpt een avondje lachen en wijn met vriendinnen. Vooral omdat na de eerste schoorvoetende eerlijkheid blijkt hoe herkenbaar het is. Iedereen voelt zich wel eens down, maar toegeven dat je dipje meer richting een depressie gaat, dat houden de meeste mensen liever voor zich.

Niet de enige

Volgens berekeningen van het CBS kampt 1 op de 10 Nederlanders regelmatig en langdurig met depressieve gevoelens, en vrouwen ook nog eens vaker dan mannen. Het is fijn om te weten dat je niet de enige bent. Maar het lost natuurlijk niks op.

Voorjaarsmoeheid

Geen idee wat er aan de hand is. Voorjaarsmoeheid schijnt echt te bestaan en kan er stevig inhakken. Met het gesprek van een paar maanden geleden met de overgangsconsulente in mijn achterhoofd, hou ik ook de mogelijkheid van langgerekte PMS open: wat extra goede koolhydraten kunnen nu geen kwaad.

Hormonen

Ook hou ik mijn cyclus bij om te zien of er een verband is met deze neerslachtigheid. En als dit nog veel langer duurt, maak ik een afspraak met de overgangsconsulente of gynaecoloog om vast te stellen of uit te sluiten dat ik door mijn hormonen zo uit balans ben.

Wondermiddel?

Gek genoeg is hardlopen het enige dat op dit moment voor mij werkt. Die kilometers door het bos met mijn favoriete muziek op mijn oren jagen voor even de pest uit mijn lijf. Zo’n uurtje flink mijn hartslag opjagen en mijn longen vol frisse lucht ademen is geen wondermiddel, maar het doet me wel goed. Ik kom toch in betere toestand het bos uit dan ik erin ging.

Nodig

Ik trakteer mezelf dus een paar keer per week op een rondje endorfines aanmaken. Ik heb ze hard nodig op dit moment.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Beat the blues

  1. JoJo schreef:

    Was vorig jaar heel enthousiast begonnen met hardlopen, ik had ergens gelezen dat dat goed was voor vrouwen in de overgang…, helaas werkten mijn bekken en wervels echt niet mee.
    De vraag hoe het gaat. Tja, dat is altijd zo’ń loze vraag eigenlijk hè. Men stelt ‘m inderdaad uit beleefdheid en wij zeggen altijd maar uit beleefdheid dat het goed gaat.
    Sterkte weer met alles!

De overgang??? Neeee!