Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.
Meer info?
De overgang van A tot Z
Bewegen. Bewegen. Bewegen. Dat advies gaf de overgangsconsulente me mee.
Sporten blijkt tegen overgangsklachten als opvliegers en depressie echt te werken. ‘En zorg dat je regelmatig eet,’ drukte ze me op het hart. ‘Door een schommelende bloedsuikerspiegel kun je je ook down gaan voelen, zeker wanneer het rommelt in je hormoonhuishouding.’
Ik ben dus op de goede weg, en niet alleen met sporten. Ik ben dol op eten en doe dat absoluut regelmatig. Er zijn vrouwen die quasiverschrikt uit kunnen roepen dat ze helemaal vergeten zijn om te eten, maar dat zul je mij nooit horen beweren. Ik ontbijt altijd, bij de lunch verheug ik me al op het avondeten en tijdens het koken bedenk vast ik wat ik de volgende dag ga maken.
Het enige moment waarop ik ‘vergeet’ te eten, is tijdens het winkelen. Ik negeer mijn knorrende maag, vooral omdat ergens gaan zitten voor een fatsoenlijke hap me veel te veel tijd kost. Dat is dan wel weer goed voor mijn lijn. Maar ik wil nog steeds graag vier kilo kwijt, en wanneer ik deze methode toepas, ga ik compleet failliet.
Daarnaast heb ik vaak last van keuzestress wanneer ik op pad ben. Een salade lijkt gezond, maar is vaker wel dan niet een calorieënbom, een beker vers vruchtensap barst van de suiker, die ‘lekker dik’ belegde broodjes maken jou wat zij zijn en Snelle Jelle en Sultana’s staan al jaren op de lijst Verboden Middelen, want witte bloem, suiker etc.
Ik heb overwogen om dan maar een paar hardgekookte eitjes in mijn tas te stoppen. Het schijnt dat Victoria Beckham op deze wijze haar ranke taille behoudt, maar het lijkt me zo’n sneu gezicht, zo’n moeder van middelbare leeftijd die bij een propvolle afvalbak in een drukke winkelstraat een eitje staat te pellen.
Dus wat dan? Nou, zei mijn personal trainer, toen ik het haar vroeg. ‘Ik neem een Hemaworst.’ Pardon? Daar loop ik al jaren kwijlend met een bocht omheen. Dat is volgens haar dus nergens voor nodig. ‘Er zit nauwelijks suiker in, bevat geen slechte koolhydraten, veel eiwitten en na zo’n halve worst zit je zo tjokvol dat je er weer uren tegenaan kunt!’
‘En dat vet dan?’ vraag ik verbijsterd. ‘Ik ben niet bang voor vet. Vet heb je nodig,’ was haar antwoord.
Nou ben ik dat wel, hoewel ik ook wel weet dat gezond eten om meer dan de hoeveelheid calorieen draait. Maar nu mijn verbranding door de overgang op een lager pitje staat, probeer ik er wel op te letten. Ik heb het dus toch even uitgezocht. Een halve worst bevat zo’n 400 calorieën. Dat klinkt veel, maar een broodje gezond heeft er meer: gemiddeld 500. En zo’n grote beker vruchtensap lijkt gezond, maar levert al snel 350 calorieën uit met name suiker. Bovendien rammel je daarna nog steeds.
Nee, dan is zo’n sappige halve worst als snelle lunch of bij een snackattack dus helemaal zo gek nog niet!
Wat heb jij een prachtige manier van schrijven. Super leuk om te lezen. Ben hier voor het eerst, we volgen elkaar sinds kort op twitter, en kom zeker terug!
Ik kan het net nog redden naar de Hema……bedankt voor de tip
Mmm, ik moet er nu niet aan dénken! Maar als je er langs loopt, dan kán het je toch zomaar overvallen… En die steekhoudende vergelijkingen qua calo’s die ga ik me waarschijnlijk spontaan herinneren als ik in de Hema loop… :-} Leuke blog!