Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Humor helpt

Humor helpt

Meer info?

De overgang van A tot Z

Vrouwen met een positieve levensinstelling hebben minder last van overgangsklachten.

Ja, echt, er is zelfs onderzoek naar gedaan: humor helpt tijdens de overgang.

Zelfbeeld

Dat is goed nieuws! Het sluit mooi aan bij wat ik een tijdje terug las in Santé: lachen naar je spiegelbeeld is goed voor een positief zelfbeeld. En je zelfbeeld kan tijdens de overgang behoorlijk op de proef gesteld worden.

Germaine Greer

Omdat er vast en zeker meer interessante weetjes over de overgang te vinden zijn om op deze pagina’s met jullie te delen, heb ik bij mijn moeder het standaardwerk van Germaine Greer uit de boekenkast geplukt en ik heb online een paar titels besteld. Nadat ik mezelf een vette grijns in de spiegel heb toegeworpen, ga ik fluitend aan de slag.Tijd voor research.

Zware overgangskost

Twee uur later smijt ik boek nummer zoveel vrijwel ongelezen voor me uit en is mijn humeur tot een dieptepunt gedaald. Sterker nog, ik word zwaar depri van deze overgangskost.

Taboe

Titels als ‘Overgang… en nu?’, ‘De overgang, daar heb je het niet over’ en een kaft met in dikke letters ‘Taboe!’ nodigen al niet echt uit om er eens lekker voor te gaan zitten. Maar ik schrik vooral van de enorme lijst overgangsklachten. Opvliegers, een droge doos en een uitdijend middel, ja, dat wist ik wel.

Parkeren

Maar nu lees ik over angstaanvallen, nachtelijke zweetpartijen, geheugenstoornissen, depressies en botontkalking… Krijg ik daar allemaal last van? Ik heb heel sterk de neiging om die hele overgang voorlopig te parkeren.

Wijze vrouw

Van internet word ik niet veel vrolijker. Ik vind er vooral sites met lila bloemetjesbehang, vrouwen met lang grijs haar die je willen begeleiden in je transitie naar wijze vrouw en een nogal treurige overgangscursus van Libelle. Ben ik dan de enige die snakt naar een beetje pittig, naar kleur, en ja, naar humor?

Lachen

Dan blader ik door een boek van de Amerikaanse schrijfster Susun Weed, op de achterflap aangeprezen als dé overgangsbijbel. En langzaam maar zeker klaart mijn humeur op. Even later steekt mijn lief gealarmeerd zijn hoofd om de deur, omdat ik in mijn eentje hardop zit te lachen.

Stemvork

Maar als je, zoals in het boek van Weed, serieus adviseert om een stemvork te gebruiken om te bepalen of je een bot hebt gebroken door osteoporose en bij wijze van anticonceptie suggereert om de piemel en de ballen van je man zes weken lang dagelijks twintig minuten in heet water te dompelen om hem onvruchtbaar te maken, dan kun je mij wegdragen.

Ballen koken

Is er iemand die zoiets serieus overweegt? En hoe breng je dat dan? Schatje kom, het is tijd om je ballen uit te koken??? Het boek is vast niet zo bedoeld, maar toen mijn lief zo aardig was om de poses voor te doen waarin je deze anticonceptiemethode succesvol uit zou kunnen voeren, liepen de tranen van het lachen over mijn wangen.

Lief voor jezelf

Ik denk niet licht over overgangsklachten, en al helemaal niet meer na het doorbladeren van al die dikke pillen. Maar ik kies toch liever voor gezond verstand. Accepteren dat een en ander verandert, aanpakken waar dat kan. En verder vooral lief zijn voor jezelf en inderdaad, blijven lachen.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

1 reactie op Humor helpt

  1. maar daar heb je een punt Sarah, hoe accepteer al deze aspecten van ouder worden terwijl je nog geen 45 bent en na vele maanden van lichte depressie en “vage” klachten er achter komt dat je toch echt in de overgang zit?

    Nu een jaar en een care for woman pillen verder kan ik weer lachen alhoewel ik met sporten opeens mijn knieën ga voelen, holiS… krijgen we nu dat weer 🙂

    zwetende groetjes
    Shirley

De overgang??? Neeee!