Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Supersoja

Supersoja

Meer info?

De overgang van A tot Z

Wist je dat Japanse vrouwen minder last hebben van overgangsklachten dan westerse?

Dat zou komen doordat ze dagelijks soja op het menu hebben staan. Het is onderzocht en bewezen: twee glazen sojamelk per dag is genoeg om overgangsklachten als opvliegers tegen te gaan.

Nieuwe leverancier

Even wat theorie. Nu onze verschrompelde, oude eitjes steeds minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aanmaken, schommelen de hormonen die we nog wel aanmaken soms heftig, op zoek naar een nieuwe balans. Ons lijf raakt daardoor van slag en dat levert de gewraakte overgangsklachten op. Om die tegen te gaan, moeten wij dringend op zoek naar een nieuwe leverancier. 

Plantaardig

Feitelijk heb je drie keuzes: niets doen, je oestrogeen in de vorm van hormoontherapie aanvullen, of een natuurlijke oplossing zoeken. Soja blijkt voor veel vrouwen te werken. Het bevat namelijk isoflavonen. Dat zijn fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen. Er zijn meer voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, maar soja is hofleverancier.

Voorbereid

Met dagelijks 40 mg van die isoflavonen zou je je tekort aan kunnen vullen. Twee glazen sojamelk bevatten zelfs iets meer: 44 mg. Hoewel ik (nog) geen last heb van opvliegers, ben ik al wel begonnen met een dagelijkse portie soja. Een slimme meid is op de overgang voorbereid, toch? Het was wel even wennen. Sojamelk in de koffie vind ik echt niet te drinken. Ik begin de dag gewoon met een zelfgemaakte latte met halfvolle melk.

Superfood

Maar havermoutpap van sojamelk? Wat een ontdekking. Bij collega-bloggers deed ik ideeën op voor een lekker en voedzaam ontbijtje. Een warme variant van sojamelk amandel met een geraspt appeltje bijvoorbeeld, een beetje honing, een paar gehakte walnoten en een flinke snuf kaneel. Niet alleen de sojamelk bevat fyto-oestrogenen, ook het appeltje is een goede leverancier.

Hongerklap

Of ik maak een lekkere smoothie van banaan, wat aardbeien, verse muntblaadjes en sojamelk, met het sap van een halve limoen voor een beetje pit. Zo’n sojasmoothie is ook lekker wanneer je ’s avonds niet op een lege maag wilt sporten of ’s middags, of tegen de gevreesde hongerklap van vier uur.

Dagelijks op het menu

Ook heel handig: margarine op sojabasis. Met je dagelijkse boterhammetje – als je nog brood durft te eten ten minste – krijg je dan immers moeiteloos soja op het menu. Alpro maakt het, maar helaas staat nergens op het etiket hoeveel isoflavonen dit smeersel levert.

Heel brood

Ik besloot ze te mailen. Alpro antwoordde snel: hun sojaproducten bevatten gemiddeld 10 mg isoflavonen per 100 gram of ml. Met twee glazen sojamelk zit je dus gebeiteld. Maar met die sojamargarine schiet het niet op: ik moet ongeveer een heel brood wegwerken om een beetje in de buurt te komen van wat ik per dag nodig heb.

Wereldidee

Kunnen er niet gewoon extra isoflavonen aan de margarine worden toegevoegd? Dat gebeurt immers ook met calcium en omega-3-vetten. En kunnen ze dan alsjeblieft op alle verpakkingen vermelden hoeveel isoflavonen erin zitten, zodat we niet meer hoeven puzzelen en rekenen? Volgens mij is het een wereldidee.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

8 reacties op Supersoja

 1. Suzanne schreef:

  Ik dacht al, ík ben nog niet aan de beurt! Maar dat zou dus wel ‘es aan die glazen sojamelk kunnen liggen. Da’s een illusie minder, haha. // Tip: sojamelk schuimt beter dan bv. halfvolle melk als je een kop cappuccino wilt maken. // Leuke blog op mijn woensdagochtend.

 2. Astrid schreef:

  Aan de sojamelk dus. Op het boodschappen lijstje.

 3. Janny westdijk schreef:

  De sojamelk van alpro die ik op de keukentafel heb staan bevat 0.21 mg riboflavine/100 ml. Als ik 40 mg nodig heb om mijn opvliegers te bestrijden, moet ik 20 liter drinken per dag van dit spul. Vergis ik me nu of vergis jij je? Ik hoop het laatste! Want het lijkt me zo heerlijk en makkelijk en gezond om met 2 glazen per dag eindelijk van die opvliegers af te zijn!

  • Dank je wel voor je reactie! Ik ga ervan uit dat de informatie die ik van Alpro heb gekregen klopt. Zij claimen dat hun sojamelk 11 mg isoflavonen per 100 ml bevat. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 40 tot 45 mg isoflavonen per dag overgangsklachten zouden kunnen verminderen en zelfs voorkomen. Dat komt dus neer op twee glazen sojamelk van 200 ml per dag. Er zijn meer voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten; je vindt een lijst in De overgang van A tot Z. Na drie weken zouden je klachten al minder kunnen worden. Ik hoop dat het voor je werkt! Houd je me op de hoogte?

   • Janny Westdijk schreef:

    Ik houd je op de hoogte. Wel vreemd dat op hun verpakking wat anders staat…….als je de gelegenheid hebt, moet je het maar eens nakijken op de calorietabel op de verpakking.

 4. Lotte schreef:

  Goed bezig Sarah! Mijn overtuiging is steeds meer dat we naar onze voeding moeten kijken om ons beter te voelen (in het algemeen). Terug naar de basis! Paleo, suikervrij, glutenvrij, lactose vrij? Wat zou jou helpen?

 5. Jane Bredius schreef:

  Soja kan idd helpen met het bestrijden van overgangsklachten maar even een waarschuwing voor sojaMELK: het proces om sojamelk te maken (de voor mensen onverteerbare protein afbreken) stopt aluminium en andere metalen terug. Wat wordt NIET verteld in de marketing…
  Zo gezond is sojamelk NIET. Japaanse vrouwen eten klein stukjes natto, miso of tempeh, wat gefermenteerde soja-curd is. Soja eten zonder de fermentatie is stom gevaarlijk voor de maag.
  Let op: Sojamelk is geen superfood!

  Meer weten? Lees “Nourishing Traditions” door Sally Falon of dit: http://jabscoffeeadventures.com/2014/04/18/coffee-with-or-without-milk/

  • Noot van de redactie: De meningen over de goede en de slechte eigenschappen zijn idd verdeeld en op sarahmagazine.nl is ruimte voor allebei. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn met soja wanneer je er mogelijk allergisch voor bent of het slecht verdraagt. Maar uit onderzoeken blijkt wel degelijk dat twee glazen sojamelk per dag overgangsklachten kunnen verminderen. Kijk voor meer informatie bij Soja in de overgang van A tot Z.

De overgang??? Neeee!