Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Nu je er toch ligt…

Nu je er toch ligt…

Meer info?

De overgang van A tot Z

De gynaecoloog kijkt me met een spijtige blik aan. 

Hij is helemaal met me eens dat een Mirena voor mij een goed idee is.

Uitkomst

Het hormoonspiraal is weliswaar ooit ontwikkeld om zwangerschap te voorkomen, maar blijkt een uitkomst voor vrouwen in de overgang. Het maakt namelijk ook een einde aan de onvoorspelbare, pijnlijke en heftige menstruaties die soms aan de menopauze, je allerlaatste menstruatie dus, voorafgaan.

Poliepen

Maar hij kan hem nu nog niet plaatsen, omdat twee flinke poliepen mijn baarmoeder bezet houden. Die zullen toch eerst verwijderd moeten worden. Operatief. Onder volledige narcose. Shit. Ik baal stevig. Maar het gesprek met de gynaecoloog werpt wel een ander licht op mijn probleem.

Onbruikbaar

Na mijn bezoek aan de overgangsconsulente dacht ik het helemaal te snappen. Eitjes produceren oestrogeen en dat stuurt je menstruatiecyclus aan. In de overgang worden je eitjes oud en onbruikbaar en daardoor maken ze te weinig vrouwelijk hormoon aan om iedere maand een cyclus af te ronden.

Bliksemse boel

Gevolg: je menstruatie blijft uit, het opgebouwde baarmoederslijmvlies blijft zitten waar het zit en wordt bij elke nieuw opgestarte en niet afgebroken ronde dikker en dikker. Komt er dan een keer een eitje langs dat nog wel fris genoeg is om de volledige cyclus te regisseren, dan wordt die hele bliksemse boel in een keer afgebroken. Code Rood, de sluizen gaan letterlijk open.

Lippenstift

Ik heb dit nu een aantal keren zelf ervaren, en ik word er enorm onzeker van. Vroeger ging ik de deur niet uit zonder lippenstift, nu rijd ik terug wanneer ik geen tampons en maandverband bij me heb, voor het geval dat.

Makkelijker

‘Tja,’ zegt de gynaecoloog. ‘Dat kan inderdaad de overgang zijn. Maar poliepen kunnen ook hevige bloedingen veroorzaken.’ Toch adviseert hij niet af te wachten. Die poliepen moeten eruit, en de Mirena kan er mooi meteen in. ‘Want je ligt er dan toch, en eruit is makkelijker dan erin,’ zegt hij nuchter. Mochten de poliepen de oorzaak zijn geweest van mijn menstruatieleed, dan gaat de overgang het stokje in ieder geval niet overnemen.

Operatietafel

Zo beland ik twee weken later op de operatietafel. Hoewel ik reikhalzend uitkijk naar het einde van mijn klachten, ben ik toch behoorlijk gespannen. De verpleegkundige die mijn infuus aanbrengt, probeert me een beetje af te leiden. ‘Het is ook oneerlijk,’ zegt ze. ‘Eerst baar je kinderen, ook al een stevige klus, en dan kom je in de overgang, met allerlei vervelende klachten.’

O-woord

Ha, het O-woord! Ik vertel haar over mijn blog en ze reageert zo enthousiast, dat ik op slag mijn nervositeit vergeet. Terwijl ik naar de ok word gereden, roept ze me na: ‘Hoe heet je site ook alweer?’ en ik zie nog net hoe ze het antwoord snel op een geeltje krabbelt, het briefje in haar zak stopt, haar duim opsteekt en me een vette knipoog geeft. Ik sluit grijnzend mijn ogen en geef me over.

Vrijheid

Terwijl ik deze blog schrijf, herstel ik van de succesvolle ingreep. De komende jaren wordt mijn dagelijks leven niet meer vergald door mijn menstruaties. Het klinkt misschien gek, maar dat geeft me een enorm gevoel van vrijheid.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 reacties op Nu je er toch ligt…

  1. Helaas moest de mirena erbij na een jaar weer uit, ik kon er weer niet tegen die hormonen, om gek van te worden. Kunnen we die muts niet gewoon leeg halen en dicht naaien?

  2. Joke schreef:

    Wat een herkenbaar verhaal!
    Nadat ik veertig was geweest en ik onregelmatige menstruaties kreg, waardoor ik weer menige keer dacht ik zal toch niet zwanger zijn ?!waar a de zwangerschap test uiwees dat dat gelukkig niet het geval was…..
    Heb ik besloten me te laten steriliseren mbv de essure methode.
    Dat probleem was opgelost

De overgang??? Neeee!