Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

I ♥ wijn

I ♥ wijn

Meer info?

De overgang van A tot Z

Kunnen we alsjeblieft ophouden met doen alsof chardonnay het nieuwe probleem van de Nederlandse 40+vrouw is?

Linda

Ik erger me groen aan de toon van artikelen zoals in de Linda, waarin de suggestie wordt gewekt dat hele hordes (huis)vrouwen ’s middags de rosé optrekken omdat ze anders de dag niet doorkomen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn vriendinnen en ik zetten ’s middags gewoon thee.

Saucijzenbroodjes

En trouwens, wat dan nog? Volgens mij is het veel slechter voor je om stiekem vier saucijzenbroodjes of een familiezak paprikachips weg te werken dan twee glazen wijn. Belastender voor je lever, dat laatste, maar kom op zeg, nauwelijks koolhydraten, geen vet en nog niet eens een kwart van het aantal calorieën.

Plop

Een vriendin van me zei ooit: het mooiste geluid van de dag is het ‘plop’ van de kurk die uit de fles gaat. Zo ver wil ik niet gaan, maar ik geef volmondig toe: ik hou van wijn en ik mag ’s avonds graag een flesje opentrekken met mijn lief. Wijn is de beloning na een dag hard werken, de kroon op een mooie maaltijd en de omlijsting van een goed gesprek.

Drankorexia

Ik laat gerust een boterham met kaas staan om me ’s avonds een wijntje te kunnen permitteren. Schijnt een naam voor te zijn: drankorexia. Wie zichzelf uithongert om te kunnen zuipen valt in die categorie. Zo bont maak ik het niet, maar ik maak wel bewuste keuzes, en soms kies ik voor een glas wijn.

Overgangsklachten

Maar nu moet ik er toch aan geloven. Alcohol schijnt namelijk overgangsklachten te verergeren. Allereerst blijkt dat vrouwen tijdens de overgang niet meer zo goed tegen alcohol kunnen. Een enkel glas wijn kan er soms al behoorlijk inhakken en ervoor zorgen dat je zwalkend je bed opzoekt om vervolgens om drie uur ’s nachts zwetend met hartkloppingen wakker te worden. Dat komt onder andere doordat we naarmate we ouder worden minder vocht in ons lijf hebben, waardoor de alcohol minder wordt verdund.

Taille

Daarnaast word je dik van alcohol. Niet alleen omdat het loze calorieën zijn, maar ook omdat je na een glas wijn de ruggengraat van een regenworm hebt en veel sneller ja zegt tegen lekkers waar je nee tegen zou moeten zeggen. Tijdens de overgang nestelen de extra kilo’s zich dan vooral rond je middel, dus wie zuinig is op haar taille, laat de wijn staan.

Opvliegers

En last but not least: het verergert opvliegers. En niet alleen de heftigheid en de duur ervan, maar alcohol kan een opvlieger zelfs opwekken. Mijn overgangsconsulente adviseert dan ook maximaal één glas per dag, en minimaal één dag per week niet drinken.

Goed voor je

Het goede nieuws is dat na je menopauze, wanneer je lichaam een nieuwe balans heeft gevonden, je je weer best wat vaker een wijntje kunt veroorloven. Het is zelfs goed voor je. Vrouwen die na de overgang dagelijks twee glazen rode wijn drinken zouden minder kans hebben op Alzheimer, het is goed voor hart en bloedvaten en bovendien helpt het tegen broze botten.

Kroeg

Het lijkt wel een zwangerschap, die overgang, maar dan een tikkie langer. Het is even doorbijten, maar daarna kunnen we weer als vanouds de kroeg in!

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sorry, comments are closed for this post.

De overgang??? Neeee!