Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

De overgang??? Neeee!

De overgang??? Neeee!

Meer info?

De overgang van A tot Z

Tien dagen over tijd. Terwijl ik rondloop als een opgefokte bokser realiseer ik me dat ik óf zwanger ben, óf in de overgang. En met een schok besef ik ook dat ik niet weet wat ik erger zou vinden.

Zwanger, met twee pubers die bijna uitvliegen? Terug naar luiers, schoolpleinmoeders en oppasproblemen? Of in de overgang, nog voor mijn 50e? Het einde van mijn houdbaarheidsdatum, van mijn taille en mijn seksleven? Wat is erger: rimpels en een droge doos, of wallen van slaapgebrek en een kuiken dat pas uitvliegt wanneer zijn vader met pensioen gaat?

Oud?

Dagenlang heb ik visioenen van vrouwen zonder taille, met praktisch kort kapsel, die in vierkante gele jassen en op degelijke schoenen met van die bejaardenstokken door het bos banjeren. Een gelaten uitdrukking op het make-uploze, rimpelige gezicht: aan mijn verdroogde lijf geen polonaise meer. Kleurloos, seksloos, leeftijdloos.

Vruchtbaar

No offence ladies, maar dat is mijn beeld van de overgang. Nee, dan maar liever zwanger. Zwanger is synoniem voor jong en vruchtbaar. Ik ben toch nog zeker niet oud genoeg voor de overgang?

Opgelucht

Ik voel me een volslagen idioot wanneer ik bij de Etos op zoek ga naar een zwangerschapstest. Die natuurlijk negatief uitpakt. Nog eens twee dagen later word ik ongesteld en ik ben waanzinnig opgelucht. Mooi, is mijn eerste reactie. Klaar, we lullen er niet meer over. De overgang, hahaha, hoe kom ik erbij! We zien over een paar maanden wel verder. Of beter nog, over een paar jaar. Zolang mijn mascara nog niet doorloopt door de aanhoudende opvliegers, is die hele overgang nog heel ver weg.

Vage klachten

Maar ja, het laat me niet meer los. Mijn lijf heeft een signaal afgegeven en, als ik heel eerlijk ben, niet voor het eerst. Er waren al eerder kleine, vage klachten, die ik misschien best aan de naderende overgang toe zou kunnen schrijven. Het rommelt in mijn cyclus. Mijn lijf verandert, en ik word zwaarder terwijl ik gezond eet en drie keer per week sport. En die zwarte haren dan die af en toe verschijnen op mijn kin…?

Bang voor de overgang

Waarom ben ik eigenlijk zo bang voor de overgang? Nou dat is niet zo moeilijk. Allereerst omdat de overgang nou niet bepaald bekendstaat als de meest sexy periode, met allerlei klachten waar niemand op zit te wachten. Je lichaam verandert, en niet op de meest aantrekkelijke manier. En sommige vrouwen raken door de hormoonschommelingen zo van slag, dat ze zichzelf compleet kwijtraken. Ik wil mezelf niet kwijtraken. Ik wil niet veranderen. Ik wil gewoon mezelf blijven.

Sexy

Aan de andere kant ken ik ook een heleboel leuke vrouwen van dik in de vijftig die nog net zo leuk en hip en sexy zijn als tien jaar eerder. Zonder praktisch kapsel en degelijke schoenen, maar op kekke hakken en in een mouwloos jurkje. Het kan dus wel. Het moet lukken om deze fase een beetje leuk door te komen. Als je maar weet hoe.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

 

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

7 reacties op De overgang??? Neeee!

 1. Linda schreef:

  OMG… Zó herkenbaar….

 2. Karin schreef:

  Sarah, je bent nu al mijn steun en toeverlaat. Ik begrijp door het lezen van jouw blog en leuke site al meer van lijf dan ik had kunnen hopen. Ben benieuwd naar het vervolg. Dank je wel. Karin

 3. Juliette Kouters schreef:

  Oh heerlijk, Sarah, ik wil nu al meer van je ervaringen lezen! Zucht, twee weken wachten…

 4. Dianne van Nes schreef:

  Met een grote glimlach je eerste blog gelezen Sarah. Ik ben nou al fan!

 5. Elles de mik schreef:

  Leuk te lezen, ben ook benieuwd naar het vervolg…..

 6. Astrid schreef:

  De meeste dingen zijn helaas herkenbaar, maar hey we doen dit met zn allen. Soms even puzzelen naar wat hulp, op wat voor manier dan ook. Maar wij vrouwen gaan niet bij de overgangs-pakken neerzitten, we blijven er tegen strijden!

 7. Strongwoman schreef:

  haha hoe herkenbaar. Leuk Sarah, ook met humor geschreven, ik hou er van enne ga zo door!

De overgang??? Neeee!