Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Hieperdepieper

Hieperdepieper

Meer info?

De overgang van A tot Z

We moeten koolhydraatarm, glutenvrij, raw, suikervrij, light, laag-glycemisch, onbewerkt, mogen geen vet, geen alcohol, geen melkchocola en moeten brood, pasta en aardappelen laten staan.

Sorry hoor, maar ik doe hier niet meer aan mee.

De helft

Iedereen met een beetje gezond verstand weet nu toch wel dat alles met suiker geen slimme snack is, dat je op moet passen met alcohol en dat er goede en slechte koolhydraten bestaan? Knelt je jeans toch, dan is het enige dat volgens mij werkt het EDH-dieet. Eet De Helft. Makkelijk, kan overal en werkt gegarandeerd.

Bruine boterham

Nee, voor mij geen rauwe slieren courgette op mijn bord en dan heel blij doen alsof het pasta is. Hou toch op. Van volkorenpasta met verse tomatensaus is nog nooit iemand dik geworden. Van een bruine boterham met oude kaas evenmin. Je kunt er misschien niet tegen, maar dat is iets anders.

Keihard nodig

Hoogste tijd voor een tegengeluid. Want koolhydraten mogen best, sterker nog, die heb je gewoon keihard nodig. Koolhydraten leveren energie en zeker wanneer je een paar keer per week sport, val je zonder gewoon om. Bovendien vertelde mijn overgangsconsulente dat koolhydraatarm en PMS niet goed samengaan. Alleen daarom al schrap ik ze niet.

Zwarte lijst

Goede koolhydraten zitten in groente en fruit, in de volkorenvarianten van brood, pasta en rijst, én in aardappelen. En vooral de Hollandse pieper is de laatste jaren door de ene na de andere (di)eethype op de zwarte lijst terechtgekomen. Gekielhaald, bespuugd en beschuldigd van alles wat slecht is voor je lijn en je lijf.

Overgang

En dat blijkt volkomen onterecht. Bij ons is de pieper terug op het menu. Niet elke dag, maar sinds ik weet hoe gezond ie is, wel regelmatig. En niet eens zozeer vanwege de koolhydraten, maar omdat ik in de overgang ben!

Vrouwelijk

Aardappelen bevatten fyto-oestrogeen, een natuurlijke vervanger van het vrouwelijke hormoon dat onze menopauzale lijven steeds minder produceren, maar dat we hard nodig hebben om een beetje in vorm en vrouwelijk te blijven.

Lekker langzaam

Een gemiddelde pieper levert daarbij slechts tachtig calorieën, maar bevat wel vitamine B en C, verschillende mineralen, vezels en koolhydraten van het langzame soort, waardoor ze lekker lang een vol gevoel geven.

Friet

Hieper de pieper hoera! Voortaan eet ik mijn salade niçoise weer mét krieltjes, er mag een schep zelfgemaakte puree bij de zuurkoolschotel en ik pik niet langer een paar frieten van het bord van mijn man, maar ik neem gewoon zelf een kleine portie. Liefst van zoete aardappel trouwens, want dat vind ik echt een ontdekking. Zoete aardappel is eigenlijk een knol, maar je maakt er – in tegenstelling tot van koolraap of knolselderij – wél lekkere frieten mee.

Lunchsalade

Ik kies soms zelfs voor een maaltijd met alleen aardappelen. Overdag neem ik dan wat extra eiwitten, met kipfilet in mijn lunchsalade en tussendoor twee hardgekookte eitjes met wasabi en een schaaltje kwark met honing.

Kruimige fyto-bom

En dan ’s avonds een groentegerecht en daarbij twee van die loeigrote, lekkere, stomende, in de schil gepofte, kruimige fyto-bommen met een flinke klodder zure room met veel verse kruiden en knoflook. I rest my case.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sorry, comments are closed for this post.

De overgang??? Neeee!