Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Uithuilen

Uithuilen

Meer info?

De overgang van A tot Z

‘Ja, natuurlijk blijf je hardlopen!’

De overgangsconsulente reageert stomverbaasd op mijn vraag. En ik barst in snikken uit.

Schoppen

Vervolgens begin ik een nogal onsamenhangend verhaal over huilbuien, onvoorspelbare en heftige menstruaties en dat ik zo’n zin heb om ergens heel hard tegenaan te schoppen. ‘Als dit zo doorgaat haalt mijn huwelijk de menopauze niet,’ snotter ik ellendig. ‘Sorry hoor. Ik wil echt positief blijven, maar ik trek het even niet.’

CEO’s

Ze schuift me een doos tissues toe. ‘Geeft niks joh. Ik krijg hier CEO’s van multinationals, politieagentes, allemaal stoere vrouwen die net als jij van plan zijn om zich niet klein te laten krijgen door de overgang. En ook zij zitten hier een potje te janken omdat ze knettergek worden van hun hormonen.’

H&M

Gek genoeg werkt de ellende van anderen louterend. Gedeelde smart, enz. Ik snuit mijn neus en vertel haar over het absolute dieptepunt van de afgelopen weken. Hoe ik bij H&M in het pashokje mijn (godzijdank eigen) spijkerbroek omhoogtrok en er opeens een onhoudbare, onvoorstelbare hoeveelheid bloed langs mijn benen gutste. Dwars door mijn net ververste supertampon en megamaandverband heen. ‘Ik word hier zo onzeker van,’ beken ik.

Tientje

Met een jeans van een tientje en een bikinibroekje uit de uitverkoopbak schoot ik naar V&D om me in het toilet om te kleden. ‘Nog een geluk dat het niet bij Claudia Sträter gebeurde,’ zeg ik, ‘dan was ik honderdvijftig euro kwijt geweest.’

Eenzijdig

Maar de druppel die de emmer van mijn ellende deed overlopen, was het bericht dat hardlopen nergens goed voor is. Te eenzijdig, slecht voor je knieën en heupen en als je lichaam eraan gewend is, val je er ook niet meer door af.

Gelukkig

Maar daar is de overgangsconsulente het niet mee eens. Want hardlopen – eigenlijk iedere pittige cardiosport – is heel goed voor je humeur. Het zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine, vertelt ze. En daarvan kun je tijdens de overgang wel een extra portie gebruiken. Eitjes produceren oestrogeen en oestrogeen zet de aanmaak van een ander gelukshormoon, serotonine, in gang. Daalt je oestrogeengehalte, dan kun je je dus behoorlijk down gaan voelen. ‘Endorfine is een prima vervanger.’

Sluizen

Het dalende oestrogeengehalte blijkt ook de oorzaak van mijn onregelmatige menstruaties. Soms geeft een eitje zo weinig oestrogeen af, dat het baarmoederslijmvlies wel wordt opgebouwd, maar niet wordt afgebroken. ‘Komt er dan een keer een eitje vrij dat wel sterk genoeg is om het hele menstruatieproces in gang te zetten, dan gaan letterlijk de sluizen open,’ legt ze uit.

Mirena

Ze adviseert een Mirena-spiraal om de boel te reguleren. Ook goed tegen mijn PMS-klachten. Want dat is de oorzaak van het opgefokte, opgeblazen gevoel waar ik soms weken mee rondloop. ‘Laat je menstruatie op zich wachten, dan houden ook die klachten langer aan.’ Ik moet een beetje lief voor mezelf zijn, vindt ze. ‘Je hebt bij PMS vaak behoefte aan extra koolhydraten. Het kan echt geen kwaad daaraan toe te geven, hoor!’

Jackpot

Op weg naar huis zet ik de radio keihard aan en ik zing luidkeels mee. Hardlopen én koolhydraten zijn goed voor me. Het voelt alsof ik zojuist de jackpot heb gewonnen.

sarahmagazine_wordtvervolgd_zwart

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 reacties op Uithuilen

 1. Astrid schreef:

  Ook ik zat idd bij een consulente dit zelfde verhaal te vertellen en ja … ik ben een stoere politieagent die speciaal weer aan de Mirena spiraal is gegaan voor de maandelijkse toestanden.
  Dat zorgt in ieder geval voor heel wat minder gedoe.
  1 ding geëlimineerd.
  Om de gemoedstoestand enigszins onder controle te houden slik ik speciale tabletten van Care for Woman.
  Het 2e ding enigszins geëlimineerd.
  Om de opvliegers in bedwang te houden heb ik een mondspray en drink ik soja melk.
  3e ding heel soms onder controle.
  Lezen, lezen en nog eens lezen, praten, praten en nog eens praten.
  Soms denk je nl dat je helemaal gek wordt. Delen helpt.
  4e ding bijna geëlimineerd.
  Hoe bedoel je een dagtaak?
  En met alles wat ik inmiddels nodig heb om te overleven is mijn tas wel kilo’s zwaarder. Niet alleen mijn tas helaas, want voor mijn eigen kilo’s heb ik nog even niets gevonden. Misschien de acceptatie pil?

 2. Janet schreef:

  Gefeliciteerd met je jackpot!

 3. Moniek schreef:

  Tjee en ik vond het geen punt om ouder te worden…..Daar denk ik vanaf nu dus echt anders over. ….

 4. Joke schreef:

  Wat een hilarisch herkenbaar verhaal 😉
  even heerlijk gelachen!
  Ik had ook last van een “zondvloed” en heb idd het spiraaltje als advies gekregen en genomen, omdat ik ook steeds lagere HB kreeg.
  Wat een heerlijke uitvinding, wel jammer dat ik het nu hiervoor nodig heb, omdat ik al gesteriliseerd was…en eigenlijk klaar was met kunstmatige hormonen!
  een nadeel is dat je niks kunt plannen dus altijd”wat”op zak hebt……….
  Maar ik ervaar vele voordelen!
  Ook veel minder opvliegers snachts!
  groetjes

De overgang??? Neeee!