Sarah is in de overgang. Met gerichte sport, gezonde voeding én humor gaat zij haar overgangsklachten te lijf.

Krachttraining

Krachttraining zorgt voor:

  • Een hogere vetverbranding
  • Een betere nachtrust
  • Een strakker lijf
  • Sterke botten
  • Meer energie
  • En sterkere spieren natuurlijk!

Strak lijf

Bij een goede krachttraining worden de grote spiergroepen aangepakt van je hele lijf. Het levert je niet alleen sterkere spieren op, maar het is ook goed voor sterkere, dichtere botten, waarmee je osteoporose – botafbraak – tegengaat. Verder verhoogt het je energieniveau en je slaapt er beter door. En wist je dat verloren spiermassa zelfs op hoge leeftijd (denk 70+) nog kan worden teruggewonnen?

Spieren opbouwen

Dat is allemaal heel fijn en ook erg belangrijk natuurlijk, maar eerlijk is eerlijk, onze belangrijkste motivatie om onszelf die sportschool in te slepen, is toch vooral om slanker en strakker te worden. En dat kan. Vrouwen verliezen vanaf hun 40e 1% spiermassa per jaar. Met sporten, en dan vooral met krachttraining, kun je verloren spieren weer opbouwen.

Vetverbranding

Omdat spieren meer energie vragen, krijgt je vetverbranding, die onder invloed van de daling van je oestrogeenniveau op een lager pitje komt te staan, een flinke boost. Je kunt dus meer eten zonder aan te komen, of je valt af omdat je dat niet doet. Nu moet je je daar ook niet al te veel bij voorstellen. Je hoeft niet te verwachten dat je na een paar weken krachttraining straffeloos een paar boterhammen met pindakaas extra per dag kunt eten. Het is wel een kwestie van lange adem, en van balans, ook in je voeding. Maar na een paar maanden zul je wel degelijk merken dat er meer vorm in je lijf komt, en dat je die vrijdagavondborrel met bitterbal niet meteen op de weegschaal terugziet.

20 minuten

Daarvoor hoef je overigens echt geen uren in de sportschool door te brengen. Met een intensieve training per week kom je al een heel eind. Sommige sportscholen bieden een programma aan van twintig minuten trainen per week, op zeer intensief niveau, en boeken daarmee goede resultaten. Resultaat dat je het eerst merkt en ziet aan de strakkere contouren van je lijf en kleding ruimer gaat zitten. Je valt waarschijnlijk in het begin niet af, omdat je spieren opbouwt en spierweefsel is zwaarder dan vetweefsel. Je kunt in kilo’s zelfs zwaarder worden, maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen. Spieren nemen minder ruimte in beslag, waardoor je wel degelijk slanker wordt. Loslaten dus, dat getal op de weegschaal!

Zie ook: Afvallen, Calorieën, Spieren, Sport

Print Friendly
Share on Facebook0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
De overgang??? Neeee!